Srbi su izuzetno talentovani za menadžment

Izvor: Blic, 21.Apr.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi su izuzetno talentovani za menadžment

Jedna od vodećih kompanija u proizvodnji duvana, „Britiš Amerikan Tobako" (BAT) u saradnji sa desetak fakulteta iz Beograda i Niša, već šest godina uspešno realizuje program regrutovanja i usavršavanja akademski obrazovanih kadrova. Osim što steknu veliko radno iskustvo, najboljima među njima ova kompanija ponudi radno mesto na nekoj od menadžerskih pozicija. Konkurs, koji je u toku, traje do 8. maja.

Menadžment trening, u okviru projekta „Izazivamo vas", >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je program profesionalnog usavršavanja diplomiranih studenata različitih fakulteta, koji je do sada završilo njih 30. Za dve godine, koliko traje Trening, odabrani učesnici prolaze kroz sve funkcije u kompaniji kako bi razumeli njeno celokupno poslovanje što je, po rečima Luiz Herena, generalnog direktora BAT - a za jugoistočnu Evropu, jedna od glavnih karakteristika svakog lidera.

- Prve dve nedelje smo imali uvodni, teorijski deo, a onda smo krenuli u konkretne projekte što podrazumeva rad na terenu, u komercijali, marketingu, odeljenju za istraživanje tržišta,...Da bismo razumeli način funkcionisanja svakog odeljenja ponaosob, u svakom smo proveli po par meseci, a tek na kraju smo shvatili kompletan način rada kompanije- priča Milena Pervulov, jedna od polaznika ovog programa, inače diplomirani filolog. Specifičnost ovog programa je što njegovi najbolji polaznici, dobijaju status stalno zaposlenih u BAT - u, kao Milena, koja je završila Trening pre godinu dana i od tada je deo brend marketing tima ove multinacionalne kompanije. Osim što se besplatno usavršavaju, najbolji polaznici dobijaju priliku za sticanje internacionalnog iskustva u nekoj od filijala BAT - a.

- Deset meseci sam proveo u našoj „centrali" u Londonu gde radi preko 600 ljudi različitih nacija. To je bilo jedinstveno iskustvo za mene. Oni potpuno drugačije žive i posluju. Ipak su u pitanju Engleska i svetsko tržište - kaže Nikola Maravić, menadžer za razvoj komunikacije u maloprodaji.

Proizvođač Kenta, Laki Strajka, Danhila i Pal Mala, koji uspešno posluje više od 100 godina širom sveta, odavno je shvatio da je ulaganje u ljude od suštinskog značaja za njegov dalji razvoj.

- Bez obzira na najsavremeniju tehnologiju koju imamo, motivisani i efikasni zaposleni su ti koji ostvaruju strategiju svake firme. Oni su ključ uspešnog poslovanja - objašnjava Heren i dodaje da je Srbija pravi izvor talenata za mena-džment.

Prijavljivanje na fakultetima

Akademci, zainteresovani za „Menadžment trening", treba da popune i pošalju upitnik, koji se nalazi na sajtovima Infostuda i B92. Za „Internšip", osim biografije, studenti moraju da napišu esej na engleskom jeziku „The Challenges Faced by Tobacco Industry" od najviše 2000 reči. Na fakultetima, koji sa BAT - om sprovode ove programe šest godina unazad, nalaze se posteri sa obaveštenjima na koje adrese studenti treba da pošalju aplikacije, najkasnije do 8. maja. To su: Beogradska otvorena škola, Fakultet organizacionih nauka, Filološki, Ekonomski, Pravni i Fakultet za ekonomiju, finansije i administraciju, Singidunum i Univerzitet „Braća Karić" u Beogradu, a u Nišu na Elektronskom, Filozofskom i Pravnom fakultetu. Protokol o saradnji ovih fakulteta sa BAT-om potpisan je 17. aprila ove godine, čime je samo ozvaničena dosadašnja saradnja.

Praksa za studente treće i četvrte godine

„Internšip", deo programa „Izazivamo vas", namenjen je studentima završnih godina fakulteta. U okviru letnje prakse, neki od njih dobijaju priliku da steknu prvo radno iskustvo radeći na projektima, koji su dizajnirani specijalno za njih.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.