Srbi na zadušnice obišli groblje u južnom delu Mitrovice

Izvor: Studio B, 05.Nov.2011, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi na zadušnice obišli groblje u južnom delu Mitrovice

Oko 300 Srba iz severne Kosovske Mitrovice jutros je na zadušnice posetilo pravoslavno groblje koje se nalazi u južnom delu grada.

Oko 300 Srba iz severne Kosovske Mitrovice jutros je na zadušnice posetilo pravoslavno groblje koje se nalazi u južnom delu grada. Srbi su do groblja u južnoj Mitrovici, na kome je oko 90 odsto nadgrobnih spomenika porušeno, stigli autobusima u pratnji Kosovske policijske službe (KPS).

Prisutni Srbi rekli su novinarima da su zadušnice >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << jedina prilika kada uz pratnju policije bezbedno mogu posetiti grobove svojih preminulih rođaka i prijatelja.

Zoran Zamfirović, čija porodica generacijama živi u Kosovskoj Mitrovici, jutros je obišao groblje u južnom delu grada.

Danica Filipović dolazi uvek na zadušnice, iako je, kako kaže, svaki put jednako teško, s obzirom da većinu Srba dočekaju porušeni spomenici njihovih najmilijih koji su ovde sahranjeni. "Nije lako kad dođem i vidim da je sve porušeno. Uglavnom dolazim sama, deca dođu ponekad, jer im je jako teško", rekla je Danica.

Jedna žena zapalila je sveće i ostavila cveće na grobu za koji ni ne zna da li je mesto gde počivanju njeni, pošto je svuda okolo sve razrušeno i više se ne zna čiji je koji grob.

Branko Grujić, koji je rodom iz Mitrovice, a živi u Kraljevu, doživeo je neprijatnost , kada mu je, dok je bio na groblju, neko sprejom na haubi automobile ispisao "UCK".

"Jutros sam došao pre policije i autobusa. Otišao sam na groblje, zadržao se oko 20 minuta i kad sam se vratio zatekao sam 'UCK' ispisano na haubi.

Ovde nema sigurnosti, ovo je jako ružno, da dođeš da zapališ sveće, a doživiš svašta. Među prvima sam počeo da dolazim i nastaviću, bez obzira na sve", rekao je on.

Regionalni portparol Kosovske policijske službe (KPS) Besim Hoti izjavio je Tanjugu da je policijska stanica u južnom delu Mitrovice otvorila slučaj koji se karakteriše kao remećenje javnog reda i mira.

U južnom delu Kosovske Mitrovice na srpskom groblju uništeno je više od 500 spomenika i tamo se umrli Srbi ne sahranjuju od 1999. godine, dok u severnom delu grada na albanskom groblju nema nijednog oštećnog spomenika.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.