Smernice za napredak do 2012. godine

Izvor: Blic, 07.Mar.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smernice za napredak do 2012. godine

Gradski čelnici juče su predstavili nacrt Strategije razvoja grada Beograda do 2012. godine. U ovom dokumentu nalaze se strateški prioriteti za razvoj glavnog grada, ali i konkretne mere koje treba preduzeti za njegov snažan i ravnomeran razvoj. Strategiju će najverovatnije usvojiti novi saziv gradske skupštine, koji će biti formiran posle lokalnih izbora zakazanih za 11. maj.



Prema novom Zakonu o lokalnoj samoupravi, postojanje ovakvog dokumenta je obaveza svih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << gradova u Srbiji. Izradu Strategije za Beograd inicirao je pre više od dve godine pokojni gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović.

- Ovaj posao bio je dosta zahtevan i obiman, zbog čega su angažovani stručnjaci i van gradske uprave kao i iz inostranstva. Građani su u izradi ovog dokumenta učestvovali putem anketa i istraživanja javnog mnjenja. Rasprava o Strategiji tek predstoji, a konačan predlog biće sačinjen kada budu prikupljena mišljena građana, opština, stranaka, stručne javnosti... Po usvajanju, Beograd će prvi put dobiti jedan ovakav dokument - kazao je v.d. gradonačelnika Zoran Alimpić.

Prema njegovim rečima, Strategiju ne treba shvatiti kao obećanje ni gradske vlasti ni kao predizborno obećanje. Projekti koji se u njoj nalaze zavisiće od novca, a datumi završetka pojedinih od njih nisu fiksi.

- Sve ovo zavisi od toga šta će se u državi dešavati u narednom periodu. Strategija je rađena pod pretpostavkom da se nastavi ekonomski razvoj započet pre nekoliko godina - objašnjava Alimpić.

Jedna od novina koju predviđa Strategija je formiranje dugoročnog budžeta koji bi trebao da omogući planiranje na duži vremenski rok, što je naročito značajno za planiranje i izgradnju kapitalnih investicija.

- S obzirom da je Beograd najveći i najrazvijeniji grad u zemlji, logično je da on bude pokretač razvoja. Jedan od ključnih principa Strategije je ekonomski razvoj koji bi trebalo podići na viši nivo. Za to je neophodno sve snage i resurse povezati na bolji način. Strategija ima četiri ključna segmenta: prirodnu i životnu sredinu, ekonomski, socijalni i institucionalni razvoj - objasnio je Borislav Stojkov, rukovodilac projektnog tima za izradu Strategije.

Poseban akcenat u Strategiji stavljen je na reformu saobraćajnog i komunalnog sistema, zaštitu životne okoline, ali i daljeg ulaganja u kulturu i uvođenje elektronske uprave. Jedan od ciljeva je i decentralizacija pa bi, na primer, upravljanje gradom, u nekim oblastima, trebalo spustiti na niži nivo, odnosno preko opština ili opštinskih uslužnih centara. Za Beograd je bitno da se i saobraćajni problemi rešavaju u dogovoru sa Republikom, što se odnosi i na železnicu, auto put, obilaznicu, aerodrom, rečni saobraćaj...

Prioritetni projekti

U Strategiji razvoja Beograda dati su i prioriteti koje bi trebalo da doprinesu njegovom razvoju. Jedan od njih je sanacija postojeće deponije u Vinči, smanjivanje zagađenosti vazduha u centru grada, formiranje i aktiviranje komunalne policije. Predviđeno je i osnivanje Agencije za razvoj Beograda koja bi trebalo da se bavi i uvođenjem novih projekata, ali i pokreće i prati one već postojeće. Prioriteti vezano za saobraćaj su Obilaznica oko Beograda, unutrašnji magistralni poluprsten sa mostom preko Ade Ciganlije, modernizacija gradskog prevoza. Strategijom je predviđen i razvoj infrastrukture, uvećanje dostupnosti primarne zdravstvene zaštite, aktiviranje braunfilda (Ada Huja, Brodogradilište, Beton hala...), uređenje Savskog amfiteatra...

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.