Širenje vodovodne i kanalizacione mreže

Izvor: Studio B, 04.Maj.2011, 20:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Širenje vodovodne i kanalizacione mreže

Jedna od najvećih gradskih investicija poslednjih decenija, širenje vodovodne i kanalizacione mreže, nastavljena je i ove godine.

Pri kraju je izgradnja kanalizacije u Zemunu i Železniku, dok stanovnici podavalskih naselja već sada mogu da se priključe na novu gradsku mrežu.

Kanalizacione cevi ovih dana postavljaju se ispred kuća stanovnika Kurirske ulice u Plavim horizontima. Kada se za narednih mesec i po provuku još tri kilometra cevi, septičke jame koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << se često izlivaju postaće prošlost.

Ovakav spas očekuje nekoliko hiljada stanovnika Plavih horizonata, školskog dobra i Zemun polja. Zato je, kažu u Upravi grada, 950 miliona dinara, koliko je koštala izgradnja mreže, bilo neophodna investicija.

-Imaće kanalizaciju posle više decenija. Poboljšaće im se kvalitet i standard života i stanovanja. +0235-0248 Ovde smo imali problema s visokim nivoom podzemnih voda, iskopi su veoma duboki, pa smo uradili jedan provizorijum ispod pruge, gde se cede podzemne vode, tako da malo kasnimo s radovima- kaže Aleksandar Stamenković, predsednik Radne grupe za rešavanje problema kanalizacije .

U Zemunu biće gotovo 15. juna. Do tada će da se priključe iz podavalskih naselja Zuce, Pinosava, Beli Potok, a cena je niža za 10-20 odsto.

U podavalskim naseljima oko 10.000 Beograđana nisu imali kanalizaciju, a nastavlja se i druga faza izgradnje u Starom Železniku. I dok je uvođenje kanalizacije u Beogradu decenijski projekat, probleme s vodovodnom mrežom radnicima uglavnom zadaju cevi koje su na nekim mestima starije i od 30 godina, pa zato, kao i zbog povećanja pritiska, moraju da se zamene širim.

- Uskoro završavamo mrežu u selu Leskovac, Ripnju, Barajevu, plus ceo prigradski sistem. Što se tiče vodovodnog sistema na teritoriji celog grada, mi za ovu godinu imamo dobar dinamički plan za izgradnju i sanaciju 70 km mreže-objašnjava Vladimir Milojević iz JKP Beogradski vodovod i kanalizacija

Zato je Beogradski vodovod i kanalizacija samo od početka godine otvorio 19 gradilišta. Planiraju se nove vodovodne cevi od Ostružnice do Umke i Resnika do Ripnja, dok dugoročni plan predviđa postavljanje kanalizacije u naselju Šangaj i delovima Borče. A ako sve bude išlo po planu, svi stanovnici Beograda u narednih nekoliko godina imaće mogućnost da se priključe na kanalizaciju.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.