Siniša Mali gradonačelnik Beograda

Izvor: Studio B, 24.Apr.2014, 10:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Siniša Mali gradonačelnik Beograda

Odbornici Skupštine grada Beograda izabrali su Sinišu Malog za novog gradonačelnika Beograda. Za Malog, koga je kandidovala SNS, glasalo je 79 odbornika od 94 koji su učestvovali u glasanju.

Za njegovog zamenika izabran je Andreja Mladenović iz Demokratske stranke Srbije.

Mali je od 18. novembra prošle godine bio na funkciji predsednika Privremenog organa Beograda. On je izborom postao 66. gradonačelnik prestonice Srbije.

Za članove Gradskog veća predloženi >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << su Stevo Tatalović, Marko Zeljug, Vesna Ivić, Stevo Marušić, Jasmina Milošević, Mirjana Milutinović, Dragomir Petronijević, Aleksandar Marković, Tanja Popović, Goran Aleksić, Slobodan Šolević, Aco Petrović i Radenko Durković.

Prvi prioritet nove vlasti u Beogradu biće konsolidacija gradskih finansija koja će se sastojati u agresivnim merama štednje, smanjenju neposrednih troškova i podsticanjem investicija i zaposlenosti, rekao je kandidat za gradonačelnika Beograda Siniša Mali.

Mali je, obazlažući svoj program pred odbornicima u Skupštini grada Beograda, rekao da će među prioritetima biti i povećanje efikasnosti gradske uprave, kao i vođenje odgovorne socijalne politike. Paralelno sa rebalansom republičkog budzeta, istakao je Mali, u narednih nekoliko nedelja izaći će se i sa predlogom budzeta grada koji će u sebi sadržati predloge mera za poboljšanje života svih Beograđana.

Mali je rekao da se mora raditi na podsticanju investicija i zaposlenosti, kao i da će se grad posvetiti finansijskoj konsolidaciji javnih preduzeća, kao i da će se raditi na povećanju efikasnosti javnog prevoza.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević istakao je, obrazlažući predlog da Siniša Mali bude gradonačelnik, da na čelu grada treba da bude uspešan menadžer poput Malog sa više od 20 godina iskustva u različitim kompanijama u zemlji i svetu. Beograd su kroz istoriju vodila velika imena zbog čega je na budućem gradonačelniku Siniši Malom velika odgovornost, naveo je on.

Skupština grada imenovala je novi sastav Gradske izborne komisije, a predsednik tog tela i u novom sazivu biće Zoran Lukić, koga je predložila Srpska napredna stranka.

Za zamenika predsednika imenovana je Biljana Živković, takođe na predlog SNS, dok će sekretar GIK-a i u narednom periodu biti Sandra Pantelić.

GIK će imati predsednika i 14 članova, a predsednik, članovi komisije i sekretar imaju zamenike.

SNS je predložila još šest članova GIK i njihovih zamenika, DS tri, DS S dva, SPS dva, dok će jedan član PUPS i njegov zamenik biti kasnije određeni. Skupština grada prethodno je razrešila dužnosti dosadašnji sastav GIK-a.

Skupština grada potvrdila je mandate odbornicima sa liste SNS - Draganu Petronijeviću, Dejanu Vujisiću, Milici Bahunek, Vuji Grujiću, Radislavu Pavloviću, Milici Milanović, Srbislavu Filipoviću i Slobodanu Dunjiću, koji su u odborničkim klupama zamenili odbornike koji su podneli ostavke.

Skupština grada je konstatovala prestanak mandata funkcionerima SNS Zorani Mihajlović, Nebojši Stefanoviću, Vanji Udovičiću i Nikoli Selakoviću, kao i lideru Pokreta socijalista Aleksandru Vulinu.

Juče, izborom predsednika i sekretara Skupštine grada, njihovih zamenika i verifikacijom mandata odbornicima, konstituisan je gradski parlament.

Odbornici su za predsednika gradskog parlamenta izabrali socijalistu Nikolu Nikodijevića, a za njegovu zamenicu Andreu Radulović iz redova naprednjaka.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.