Rano otkrivanje raka –šansa za izlečenje

Izvor: Politika, 20.Mar.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rano otkrivanje raka –šansa za izlečenje

Neophodno više dnevnih bolnica za hemoterapiju. – Oboljenje uspešno prebrodi 75 odsto mališana

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije pokrenuo je inicijativu da se u prestonici proširi broj punktova gde će obolelima od raka biti omogućeno davanje hemoterapije. Trenutno ovakav tretman može da se dobije samo u ovoj ustanovi i Kliničko-bolničkom centru „Bežanijska kosa”, a činjenica je da se iz godine u godinu povećava broj pacijenata koji imaju rak >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i kojima je ovakva vrsta lečenja neophodna.

Profesor dr Nenad Borojević, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, kaže da ne postoje razlozi zbog kojih se ovaj pristup ne bi razvio i u drugim kućama. On objašnjava da su predlog za proširenje kapaciteta uputili Ministarstvu zdravlja i Sekretarijatu za zdravstvo.

– Davanje citostatika može da se obavlja i u Kliničkom centru Srbije. Recimo, to bi moglo da se učini na Internoj A klinici, gde dolazi veliki broj pacijenata zbog tumora digestivnog trakta. Isto tako, uslovi za ostvarivanje ove ideje postoje u kliničko-bolničkim centrima. Samo kod nas je 2000. godine bilo 5.459 davanja citostatika u ciklusima, a prošle godine čak 10.715 hemoterapijskih ciklusa – smatra dr Borojević.

U ovoj ustanovi će za četiri do pet meseci biti otvoren centar savremene rendgen-dijagnostike i radio-terapije, koji se nimalo neće razlikovati od svetskih. Nabavka opreme je završena, a sada sledi njeno montiranje.

– Formirali smo grupu za podršku pacijentima i njihovim porodicama, kako bi ih pripremili na ono što bolest nosi sa sobom. Tu je i sveštenik za one bolesnike koji možda ne žele da popričaju sa psihologom, a kojima znači reč sveštenika – rekao je naš sagovornik.

U ovom institutu trenutno nemaju nijedan krevet koji je namenjen za palijativno zbrinjavanje teško obolelih pacijenata, ali dr Borojević kaže da treba raditi na tome da se za ovu grupu bolesnika odvoji nekoliko postelja. On naglašava da oni od 2003. godine imaju Ambulantu za bol, koja je značajna za olakšavanje muka obolelih od raka, kroz koju je protekle godine prošlo 1.850 bolesnika.

– Ranije se dešavalo da kada neko kaže da ima rak, okolina ga odmah smatra osuđenim na smrt. Sada nije tako. Prognoza bolesti zavisi od toga u kojem je stadijumu otkrivena, jer što se pre utvrdi bolji je ishod lečenja. Sa nekim vrstama raka može da se živi godinama, ako se leče na ispravan način. Ali, neke vrste mogu dugo da rastu u organizmu, da osoba nema nikakve simptome i da se bolest otkrije kasno, što je najčešće slučaj sa tumorima jajnika, pankreasa i pluća – dodao je dr Borojević.

Država je nedavno počela da sprovodi organizovane preventivne preglede za otkrivanje raka dojke, grlića materice i debelog creva, a naš sagovornik naglašava da je to odličan korak i da se rezultati vide posle nekoliko godina, kada u bolnice dolazi manje teških slučajeva gde je bolest napredovala.

– Ne postoji nijedan program za rano otkrivanje raka na koji se u startu svi građani odazivaju, što je pokazalo iskustvo drugih zemalja. Broj onih koji odlaze na skrining povećava se sa rastom nivoa svesti. Ukoliko bi neko uveo sankcije za one ljude koji se ne odazivaju akciji, mislim da to ne bi donelo rezultate – kaže direktor Instituta za onkologiju.

Savremeni onkolozi danas zastupaju stanovište da je u slučaju dijagnoze raka bolest izlečiva u 50 odsto slučajeva. Kod dece je situacija nešto drugačija, pa tako oboljenje uspešno prebrodi 75 odsto mališana. Međutim, ovi mališani moraju do kraja života da dolaze na kontrole i to jednom godišnje.

– Rak je bolest poludelih gena. U osnovi nastanka leži gubitak normalne regulacije rasta ćelija. Cilj je da se ne zadovoljavamo samo dobrim uspehom lečenja oboljenja, već se od savremene terapije očekuje da kvalitet života pacijenta bude što je moguće bolji. Ne postoji jedan lek koji treba da koristi recimo pacijent oboleo od raka debelog creva. Tu su kombinacije medikamenata, a stručnjaci procenjuju u kojem je stadijumu bolest, koji deo organa je tačno oboljenje zahvatilo, koliko godina pacijent ima i tek tada mu se određuje terapija – dodao je dr Borojević.

-----------------------------------------------------------

Rizik od obolevanja

Svaka 11 žena u Srbiji ima šansu da oboli od raka dojke, a u Americi svaka sedma. Dr Borojević kaže da možemo da očekujemo takav porast i kod nas, jer mnogo toga zavisi od načina života.

– U Japanu je rak dojke retka bolest. Ali, ako Japanka dođe da živi u Americi, posle nekoliko godina života tamo ima isti rizik da oboli kao da potiče iz te zemlje – rekao je dr Borojević.

Danijela Davidov-Kesar

[objavljeno: 20/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.