Izvor: Blic, 06.Jan.2017, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RAZLIKE TEMPERATURE I DO 10 STEPENI Evo u kojim će delovima grada biti najhladnije

Ledeni talas uz jak vetar zahvatio je i Beograd, u kojem će najniža temperatura dostići čak minus 14 stepeni, ali se ipak neće svi stanovnici prestonice podjednako smrzavati.

Kako kaže meteorolog Nedeljko Todorović iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), ukoliko se nastavi oblačno vreme razlika u temperaturi na periferiji i u centru grada skoro pa se uopšte neće osetiti, ali ako bude vedrina, temperatura na različitim lokacijama u gradu može dostići razliku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i do osam stepeni!

Kako objašnjava Todorović, temperatura u gradu ujednačena je dok je oblačno vreme i kada duva vetar. Viši delovi grada su hladniji, ali za pola stepena najviše. Međutim, kako se vreme razvedri, tako se treba pripremiti za drastične promene u temperaturi na različitim lokacijama prestonice.

- Zimi su razlike u temperaturi velike kada je vedro vreme, sa snegom i bez vetra. Tada se hladan vazduh sleže sa visine pa je tako, na primer, toplije u brdskim predelima kao što su Zvezdara, Banjica, Avala i Košutnjak, nego u ravnici kao što su Zemun, Pančevo ili u Surčinu kod aerodroma "Nikola Tesla" - objašnjava Todorović.

Tada temperatura može u nižim delovima grada da bude niža oko tri-četiri stepena nego na visini, a razlika dostiže čak i osam stepeni kada se u niziji zadrži magla, dok tada na uzvišenjima grada sija sunce.

Meteorološki fanatici su zabeležili da je u zimu 2012. godine, koja je bila ekstremno hladna, početkom februara u centru Beograda izmereno -15 stepeni, na aerodromu u Surčinu -24, a na aerodromu u Batajnici čak -26, što u istom gradu daje razliku u temperaturi od čak 11 stepeni!

Još jedan deo grada u kojem će ovih dana biti hladnije nego u drugim delovima prestonice je – Novi Beograd koji predstavlja takozvano "hladno ostrvo".

- U januaru i februaru, posebno ako je vreme mirno i postoji snežni pokrivač, na Novom Beogradu se stvara svojevrsno jezero hladnog vazduha i formira se prizemna magla. Tada se dešava da temperatura u ovom delu grada bude -10, u centru grada -5, a na Košutnjaku još dva-tri stepena viša – objašnjavaju stručnjaci.

KOŠUTNJAK -16, A SURČIN -26

Druga situacija koja takođe potvrđuje kako je deo prestonice oko Novog Beograda, Zemuna i Surčina najhladniji, datira od pre 20 godina. U to vreme krajem januara na Košutnjaku je izmereno -16, na Vračaru -18, u Ostružnici -22, a u Surčinu -26 stepeni.

GRAD PODELJEN U PET ZONA

Gradski zavod za javno zdravlje Beograda (GZZJZ) je 2002. godine napravio Ekološki atlas i tom prilikom prestonica je podeljena u pet topoklimatskih zona.

Prva je Surčinski plato koja je, izmešu ostalog obuhvatila Surčin, Zemun, ali i Makiš ka Obrenovcu. Druga je Krnjača, odnosno kompletna leva obala Dunava, treća Novi Beograd, četvrta Brdovito zaleđe (Mirijevo, Banjica, Banovo brdo, Miljakovac, Rakovica...) i peta zona – Centar.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.