Provera kafedžija

Izvor: Politika, 24.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Provera kafedžija

Ugostitelji u prestonici od svih komunalnih prekršaja najčešće prekoračuju odobrenu površinu na kojoj im se prostire letnja bašta

Gradski i opštinski komunalni inspektori vlasnike različitih radnji najčešće kažnjavaju zbog prljavih tendi i izloga, dok beogradski ugostitelji najčešće komunalni red krše nedozvoljenim povećanjem letnji bašta. Prema rečima Gorana Vujanića, zamenika gradskog sekretara za inspekcijske poslove, opštinskim inspektorima je naloženo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da kazne svakog vlasnika objekta koji je prljav.

– Tende, nadstrešnice i izlozi, ili kako inspektori stručno kažu portali brzo se zaprljaju od smoga i različitih otpadaka. Vlasnici objekata su, prema gradskim pravilima o komunalnom redu i čistoći, dužni da brinu o čistoći svojih radnji i ispred njih. Međutim, primetili smo da su najuredniji dugogodišnji ugostitelji i stare zanatlije. Ugostitelji najčešće krše propise tako što prošire letnje bašte sa, na primer, odobrenih 15 kvadratnih metara na 20 do 25. Time smanje trotoar i prolaze u slučaju požara tako da su inspektori primorani redovno da ih kontrolišu – kaže Vujanić i dodaje da je opštinskim inspektorima skrenuta pažnja da kažnjavaju vlasnike kioska koji pored svojih privremenih objekata ostavljaju kartonske kutije.

Kontrolišući komunalni red i čistoću u Prizrenskoj ulici, proteklih dana inspektori su zbog prljavih tendi i prostora oko objekata naplatili osam mandatnih kazni u vrednosti od 80.000 dinara, a protiv vlasnika objekata podneto je i 20 zahteva sudiji za prekršaje.
Premda su gradski inspektori krajem jula počeli kontrolu nivoa buke u ugostiteljskim objektima na Adi Ciganliji, kako saznajemo u nadležnom sekretarijatu, ova akcija imaće efekta tek kada na snagu stupi nova odluka o radnom vremenu ugostiteljskih objekata.

– Ova akcija je započeta zbog mnogobrojnih žalbi građana, koje posebno u noćnim satima uznemirava glasna muzika iz ugostiteljskih objekata na Makiškoj strani Ade Ciganlije. Sada su na terenu stručnjaci iz ovlašćenih firmi koje smo unajmili da mere buku koju na Adi Ciganliji emituju instalirani muzički uređaji u kafićima i restoranima. Ipak, još nisu završena merenja, ali i gradski komunalni inspektori čekaju da dobiju mnogo veće nadležnosti kada bude usvojena nova gradska odluka o radnom vremenu, kao i zakon o ekologiji. Tek tada će inspektori imati veću i efikasniju nadležnost od sadašnje, koja podrazumeva samo izricanje mandatnih kazni prekršiocima – objašnjava drugi čovek u Gradskom sekretarijatu za inspekcijske poslove.

Ipak, gradski inspektori ponavljaju apel vlasnicima lokala da smanje stepen buke na nivo koji neće smetati građanima koji žive u blizini.

N. Radičević

[objavljeno: 24.08.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.