Primarna zdravstvena zaštita dostupnija ženama sa invaliditetom

Izvor: Studio B, 04.Avg.2011, 22:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Primarna zdravstvena zaštita dostupnija ženama sa invaliditetom

Primarna zdravstvena zaštita u domovima zdravlja „Vračar", „Savski venac", „Dr Milutin Ivković" na Paliluli i „Novi Beograd" biće dostupnija ženama sa invaliditetom, odnosno olakšano obavljanje redovnih ginekoloških pregleda.

Sekretarijat za zdravstvo obezbedio je sredstva za nabavku četiri hidraulične ginekološke stolice za pregled žena sa invaliditetom u ovim domovima zdravlja.

Nove hidraulične stolice imaju mogućnost podešavanja visine, podizanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << glave, rotiranja u svim pravcima, tako da omogućavaju kompletan pregled osoba sa invaliditetom, ali su takođe posebno pogodne i za preglede trudnica, starijih, slabije pokretnih žena, obolelih od reumatoidnog artritisa i drugo.

Ova akcija je primer uspešne saradnje nevladinog sektora - organizacije „Iz kruga", koja je i predložila nabavku ginekoloških stolica, i Gradske uprave - Sekretarijata za zdravstvo, koji je prepoznao potrebu da se na ovaj način unapredi dostupnost zdravstvene zaštite osobama sa invaliditetom.

Donedavno su preventivni i drugi ginekološki pregledi žena sa različitim oblicima fizičkog invaliditeta obavljani u GAK „Narodni front". Međutim, kako je jedan od glavnih ciljeva Sekretarijata za zdravstvo unapređenje dostupnosti zdravstvene zaštite, to podrazumeva i stvaranje uslova da svi građani usluge primarne zdravstvene zaštite mogu ostvariti kod izabranog lekara u domu zdravlja.

Ovakva ginekološka stolica već postoji u Domu zdravlja „Stari grad", ali je to bilo nedovoljno za veliki broj žena sa invaliditetom u Beogradu, koje će od sada kompletne ginekološke preglede moći da obavljaju u pet domova zdravlja.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.