Prevoz poskupljuje ali niko ne zna kad

Izvor: Blic, 10.Okt.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prevoz poskupljuje ali niko ne zna kad

Nakon samo dva meseca od poslednjeg poskupljenja gradskog prevoza, gradonačelnik Dragan Đilas juče je najavio novo povećanje cena. Međutim, on nije precizirao kad će karte i za koliko da poskupe.

- Nije realno da 18 odsto iz budžeta Grada ide na gradski prevoz. U ceni jedne pojedinačne karte sa 60 odsto učestvuje grad, a 40 odsto korisnik karte. I dalje će postojati povlašćene kategorije, ali će cena karte morati da poraste. Do sada je grad subvencionisao gradski prevoz >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa 100 miliona evra. Poskupljenjem karata subvencije grada biće smanjene za deset do 20 miliona evra, a taj novac će biti uložen u razvoj Beograda, video nadzor i bezbednost dece u školama - rekao je Đilas.

Na pitanje novinara, kad će biti poskupljenje, Đilas je odgovorio da u ovom trenutku ne zna odgovor na to pitanje.

Ni u Upravi za cene, ni u GSP „Beograd" juče nisu imali odogovor na pitanje koliko nas poskupljenje čeka i kad će do njega doći. Dragan Đilas je još pre nekoliko dana, kad je usvojen rebalans gradskog budžeta za 2008. godinu, izjavio da je gradski budžet za ovu godinu, kao i prethodnih godina, opterećen subvencijama za gradski prevoz i grejanje zbog čega nema dovoljno sredstava za razvoj glavnog grada. Prema njegovim rečima, u sledećoj godini neće biti moguće tolike subvencije.

- Nema nikakvih naznaka ili zahteva za poskupljenje gradskog prevoza, ali će poskupljenje apsolutno biti opravdano ukoliko budu smanjene subvencije za ovu vrstu usluge. Da bi se odredila visina poskupljenja, potrebno je u obzir uzeti mnogo faktora, između ostalog i to koliko dotacije od grada utiču na poslovanje GSP, „Laste" i privatnih prevoznika. Trenutno grad „pokriva" 40 odsto troškova ovih preduzeća - kažu u Upravi za cene.

Poslednje poskupljenje gradskog prevoza bilo je 1. avgusta u proseku za osam odsto. Radoslav Nikolić , v.d. direktora GSP Beograd" juče ništa nije mogao reći na ovu temu.

- Još je rano da se prave planovi za sledeću godinu - kaže Nikolić za "Blic”. On navodi da će narednih dana "sesti za sto sa predstavnicima grada i razmotriti sve detalje oko plana rada za narednu godinu”. Nikolić dodaje i da "ne zna šta konkretno znači najava da će subvencije grada za gradski prevoz biti smanjene”.

Privatni prevoznici kažu da je trenutna cena karte mala u odnosu na zemlje u okruženju, ali i na neke gradove u Srbiji, ukoliko se u obzir uzme broj stanovnika, saobraćaj i prosečne zarade. Drago Tošić iz Udruženja privatnih prevoznika "Beobus” ipak najavljuje da ovo udruženje za sada neće podneti zahtev za poskupljenje.

- Trenutno nemamo potrebe da zahtevamo poskupljenje, ali ukoliko dođe do većih poremećaja kursa evra, cena na malo, cena goriva i bruto zarada bićemo prinuđeni da zatražimo korekciju cena - kaže Tošić.

Prethodno poskupljenje - 1. avgusta

POJEDINAČNE KARTE

KARTE

prethodne CENE

sadašnje CENE

U VOZILU

40

45

NA KIOSKU

29

32

U VOZILU (II ZONA)

60

65

NA KIOSKU (PRIGRADSKI)

OD 65 DO 232

-

MESEČNE MARKICE

MARKICA

prethodne CENA

sadašnje CENE

ZA ZAPOSLENE

1.500

1.620

ZA ZAPOSLENE (II ZONA)

1.800

1.945

ZA OSNOVCE

410

440

ZA OSNOVCE(II ZONA)

550

595

ZA SREDNJOŠKOLCE, STUDENTE PENZINERE I NEZAPOSLENE

840

1.100

*cene su u dinarima

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.