Preglasna muzika iz kafića

Izvor: Blic, 03.Avg.2009, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preglasna muzika iz kafića

Zbog preglasne muzike koja odjekuje iz kafića, restorana i splavova, gradska ekološka inspekcija „zatrpana" je pritužbama sugrađana. Najviše pritužbi dostavljaju građani iz Novog Beograda i Zemuna i to najčešće zbog buke sa splavova, a inspekciji se žale i sugrađani sa Vračara, Starog grada, Savskog venca, Palilule i Čukarice.



- Živim u Novom Beogradu i teško mi je da zaspim zbog preglasne muzike koja dopire sa splavova. Komšije su zvale policiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i žalili smo se svima, ali bezuspešno. Najgore mi je vikendom, jer se dešava da do ranih jutarnjih sati ostanem budna - kaže sugrađanska Nevena T.

Osim žitelja Novog Beograda na preglasnu muziku žale se i sugrađani u centru grada, a nije retko da po njihovom pozivu interveniše policija.

Bašta kluba „Zu Zu’s" može da ugosti nekoliko stotina ljudi. Ima pogled na Tašmajdanski park i ograđena je sa svih strana. Vikend u ovom objektu rezervisan je za muziku uživo.

DELOVI GRADA IZ

KOJIH STIŽE NAJVIŠE

ŽALBI GRAĐANA

- Policija je dolazila na poziv sugrađana. Tad smanjimo muziku ili je ugasimo. Preko dana muzika je tiha, a noću malo glasnija. Međutim, nema razloga za dolazak policije, muzika nije toliko glasna i trudimo se da nikog neuznemiravamo. Imamo sve potrebne dozvole, a ovlašćena kuća za merenje zvuka ustanovila je da je u dozvoljenim granicama - kažu u klubu „Zu Zu’s".

U ekološkoj inspekciji kažu da su zatrpani pritužbama sugrađana na preglasnu muziku iz ugostiteljskih objekata koja se čuje uglavnom noću, kad ne radi inspekcija. Početkom meseca inspekcija je sprovela akciju u okviru koje je obišla 154 ugostiteljska objekta, od toga 70 na vodi i 84 u stambenim zgradama.

- Popisali smo šta imaju od dokumentacije, kakve muzičke uređaje, režim rada, da li imaju dozvole za bašte. U planu je da se uvedu i noćne kontrole inspekcije po pozivu sugrađana - kaže za „Blic" Vesna Đorđević, pomoćnik gradskog sekretra za zaštitu životne sredine i navodi da će do kraja meseca inspekcija imati spisak ugostiteljskih objekta koji prave najveće probleme.

Ona ističe da inspekcija ima male nadležnosti i da je potrebno sa Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja iznaći rešenje za buku u gradu. Takođe i gradonačelnik je voljan da reši probleme buke u gradu, kaže ona i ističe da je u planu da se urade i studije koje će pratiti kuda se zvuk prostire, kako bi se postavile zvučne barijere.

- U zakonu moraju da postoje podzakonska akta kako bi se rešavali problemi buke u prestonici. Mi nemamo mogućnost da zatvaramo one objekte koji nepoštuju ono što im naložimo. Kad odemo oni opet pojačaju uređaje - kaže Đorđevićeva.

U inspekciji naglašavaju da gradski ekološki inspektor izlazi na teren tek po zvaničnoj žalbi sugrađana i tad nalaže merenje nivoa buke u ugostiteljskom objektu. Nalog za merenje buke upućuje direktoru ili vlasniku objekta, koji je u obavezi da angažuje stručnu „kuću" akreditovanu od strane Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja za merenje buke. Ukoliko rezultati merenja prelaze dozvoljeni nivo onda inspektor izriče mere za obavezno smanjenje nivoa buke.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.