Popravka Doma Narodne skupštine do kraja oktobra

Izvor: S media, 24.Avg.2010, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popravka Doma Narodne skupštine do kraja oktobra

Popravka fasade i krovne konstrukcije Doma Narodne skupštine trajaće do kraja oktobra. Sednice parlamenta moći će nesmetano da se održavaju, kaže sekretar parlamenta Veljko Odalović.

Fasada i krovna konstrukcija Doma Narodne skupštine na Trgu Nikole Pašića ozbiljno su oštećeni i neophodna je njihova popravka koja će, po proceni stručnjaka, trajati do kraja oktobra, izjavio je sekretar parlamenta Veljko

Odalović
.

"Dodatni radovi >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << koji su se pojavili kao preka potreba posle delova rada na fasadi, takozvanog pranja i peskarenja, otvorile su se velike pukotine, ogromna oštećenja koja ne smeju ostati nesanirana pošto i bezbednosno mogu da ugroze sve koji se kreću u neposrednoj blizini zgrade jer su to delovi koji bi mogli da otpadnu i povrede nekoga", rekao je Odalović agenciji Beta .

Bez obzira na oštećenja i njihovu popravku, sednice parlamenta moći će nesmetano da se održavaju, naveo je Odalović.

Sekretar parlamenta je rekao da očekuje da će do petka biti završena kompletna tenderska dokumentacija, odnosno sagledan obim tih radova, ukupna sredstva potrebna za taj posao i rok za završetak radova, i krenuti u postupak izbora najboljeg izvodjača.

Odalović je naveo da se za te dodatne radove neće tražiti još novca iz budžeta nego da će se kroz rebalans budžeta obezbediti sredstva unutrašnjom preraspodelom.

"Učinićemo sve da iz budžeta ne tražimo dodatna sredstva i da u okviru postojećeg plana sredstava završimo budžetsku godinu i da dodatne radove završimo", rekao je Odalović.

Prema njegovim rečima, na nekim delovima moraće da se ruši postojeća fasada, na pojedinim mestima i do 10-ak centimetara, i da se izradi nova.

"Pogotovo na centralnim stubovima koji su već ogoljeni i na kojima se vide ozbiljne pukotine jer je u fazi gradnje bilo prekida u betoniranju. Sada su pukotine došle do izražaja na tim delovima gde je bilo i prekida. Moraće da se pojača armaturna mreža da bi se pojačala i bezbednost, odnosno stabilnost tih delova", rekao je

Odalović.

Dodatni radovi će, kako je naveo, probiti rokove jer je planirano da se svi radovi na zgradi Doma Narodne skupštine, koji su počeli u maju, završe krajem jula ili početkom avgusta.

Trenutno se, prema njegovim rečima, intenzivno radi na zameni tafostanice koja će biti završena u prvoj nedelji septembra, a ugovorena vrednost tih radova je 19 miliona dinara.

Prvi radovi na fasadi koji su uključili pranje i peskarenje, kao i montažu skele koštali su skoro 25 miliona dinara.

Prema rečima Odalovića, najveći deo poslova na dekorativnoj rasveti je završen.

Dekorativna rasveta koštaće oko 70 miliona dinara, a polovinu tih sredstava obezbedila je Skupština Beograda.

Odalović je rekao da je u planu i saniranje mokrih čvorova, a iduće godine i sanacija platoa ispred Doma Narodne skupštine koji je, kako je naveo, takodje ozbiljno oštećen.

"To je zgrada na kojoj posle 74 godine, a kada pogledamo početak izgradnje, više od 100 godina, nije bilo nikakvih ozbiljnih intevencija i vreme je uradilo svoje", rekao je Odalović.

Sekretar parlamenta je izrazio nadu da će posle svih intervencija koje se rade sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture i uz nadzor profesora sa Gradjevinskog fakulteta, zdanju na Trgu Nikole Pašića biti vraćen pun sjaj i da će taj objekat biti uredjen tako da dugo godina neće biti potrebne nikakve nove intervencije.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.