Popisuju stvari neplatišama!

Izvor: Press, 04.Okt.2010, 23:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popisuju stvari neplatišama!

Sudski izvršioci počeli su juče sa popisom imovine dužnika „Infostana" koji ovom preduzeću od 2000. godine duguju 11,5 milijardi dinara. Onima koji nisu izmirili svoje obaveze za 2009. godinu, omogućeno je plaćanje duga na rate Sudski izvršioci počeli su juče sa popisom i procenom vrednosti imovine dužnika za neplaćene usluge JKP „Infostan". Oko 126.000 beogradskih neplatiša ovom komunalnom preduzeću duguje 11,5 milijardi dinara za >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << prethodnih 10 godina. Ipak, „Infostan" je odlučio i da omogući plaćanje duga na rate onima koji još nisu platili svoje obaveze za 2009. godinu. Kako saznajemo u JKP „Infostan", pojedini sugrađani duguju i više od dva miliona dinara, a najveći neplatiša dužan je oko 4,5 miliona dinara.
Rok za sporazum kraj godine
Dužnike su na svakom računu od novembra prošle godine podsećali na ukupan dug, ali im je ovo preduzeće, ipak, ponudilo mogućnost da potpišu sporazum kojim bi svoja dugovanja izmirili na rate, sa ciljem da ih podstakne da bez zaplene imovine i što „bezbolnije" isplate dugove.
Korisnici komunalnih usluga koji žele da potpišu i overe ovaj sporazum sa JKP „Infostan" to mogu učiniti u ovom preduzeću u svojoj opštini, a rok za potpisivanje je kraj ove godine. Oni koji se do tada ne odluče za plaćanje na rate i ne izmire dugove, dobiće rešenje za izvršenje, odnosno, zapleniće im se pokretna imovina.
- Predlog sporazuma i detaljno obaveštenje o uslovima sporazuma dostavićemo tokom nedelje, uz septembarsku uplatnicu 'Infostana'. Svi dužnici potpisivanjem sporazuma stiču pravo da dug plate u ratama, koje će biti u visini jednog mesečnog računa. To znači da će dužnici, koji potpišu sporazum, svakog meseca dobijati dve uplatnice na isti iznos. Broj rata zavisiće od visine duga i visine mesečne akontacije, a rokovi dospeća ostaju isti kao i za mesečne račune. Za vreme trajanja sporazuma na iznos preostalog duga po donetim rešenjima neće se vršiti obračun kamate. Zbog toga se samo u toku jučerašnjeg dana našem preduzeću javilo oko 80 ljudi zainteresovanih da izmiri dug - rekli su u JKP „Infostan".
U Prvom osnovnom sudu ukupno je dospelo 1.800.000 predloga za izvršenje od 2000. godine, od čega je 1.300.000 dužnika „Infostana".
- Procedura počinje rešenjem o izvršenju na koje dužnik ima pravo da podnese prigovor u roku od tri dana od prijema. Ako podnese prigovor, ne sprovodimo izvršenje i dalje se postupa kao po tužbi. Ukoliko se ne žali, rešenje postaje pravosnažno i sudski izvršilac odlazi kod dužnika da popiše imovinu, proceni njenu vrednost i zakaže dan prodaje. Međutim, dužnik i tada, pre prodaje, u roku od osam do 30 dana može da plati zaostale račune ukoliko postigne dogovor sa poveriocem - navodi Gordana Vuković, portparol i sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu.
Izvršioce ne primaju u kuću
Sudski izvršitelji su juče popisali imovinu dužnika na Novom Beogradu u Gandijevoj ulici 45a i 62, u Bulevaru Mihajla Pupina, kao i na Bežanijskoj kosi. Niko od dužnika nije želeo da govori za medije, a većina njih nije htela ni da primi izvršitelja u stan.
- Supruga dužnika nije htela da dozvoli popis stvari, što je čest slučaj. Gospođa me je pitala da li može da plati na rate, a to može da odobri samo poverilac. Ostavio sam rešenje da se u roku od tri dana javi sudu i 'Infostanu'. Ako to ne učini, po isteku roka pristupa se prinudnom ulasku u stan uz asistenciju policije. Cilj nije da prepadamo ljude, ali moraju ovo ozbiljno da shvate - kaže Radoje Žunić, sudski izvršilac Prvog osnovnog suda.   

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.