Položeni venci na spomenik Ćirilu i Metodiju u Beogradu

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Maj.2015, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Položeni venci na spomenik Ćirilu i Metodiju u Beogradu

Gradski menadžer Beograda Goran Vesić položio je danas, povodom Dana slovenske pismenosti i kulture, venac na spomenik Ćirilu i Metodiju u istoimenom parku u glavnom gradu Srbije.

Vesić je podsetio da slovenski narodi na današnji dan obeležavaju sećanje na Ćirila i Metodija, grčku braću iz Soluna, koji su širili pismenost i hrišćanstvo među Slovenima.

"Ova dva sveca nisu samo stvorila glagoljicu, prvo slovensko pismo, već su svojim radom pomagali kulturni >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << napredak Slovena zbog čega su ostali upamćeni kao 'slovenski apostoli'. Današnji dan je praznik za Slovene i proslavlja se kao Dan slovenske pismenosti i kulture među Rusima, Ukrajincima, Bugarima i Makedoncima, dok ga Česi i Slovaci slave 5. jula. Ovaj dan ujedinjuje Slovene i afirmiše našu bogatu kulturu i istoriju", rekao je Vesić a preneo Beoinfo.

On je ukazao da ovaj dan u Srbiji obeležava samo Skupština grada Beograda polaganjem venaca sa ambasadorima slovenskih zemalja.

"Zato će Skupština grada Beograda tokom ove godine pokrenuti inicijativu pred Ministarstvom prosvete i Ministarstvom kulture da se i u našoj zemlji ; ovaj dan proslavlja, kao u drugim slovenskim zemljama kao praznik slovenske kulture i pismenosti. Takva proslava bi podrazumevala da deca u školama imaju posebne časove posvećene Ćirilu i Metodiju, da se održava svečana akademija, kao i da se Srbija seća ovih slovenskih apostola", najavio je on.

Vence su položili i predstavnici ambasada Rusije, Bugarske, Ukrajine, Belorusije, Makedonije, Slovenije, Češke, Slovačke, kao i predstavnici Ministrarstva spoljnih poslova Srbije i Udruženja pisaca Srbije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Položeni venci na spomenik Ćirilu i Metodiju

Izvor: B92, 24.Maj.2015

Povodom Dana bugarske prosvete i kulture i slovenske pismenosti, danas su na spomenik braći Ćirilu i Metodiju u istoimenom beogradskom parku položeni venci, a gradski menadžer Goran Vesić smatra da je vreme sa Skupština grada pokrene inicijativu da se taj dan u Srbiji obeležava u školoma i svečanim...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.