Podzemne vode opkolile kulu Nebojša

Izvor: Politika, 10.Jun.2010, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podzemne vode opkolile kulu Nebojša

Čak šest pumpi crpe vodu iz ustave podignute nadomak kule, ali su mlazevi, verovatno navirući iz podzemnih voda, izbili i iz zidova jednog bedema sa druge strane „zida” od vreća peska

Kula Nebojša, posmatrana sa vode, poslednjih dana liči na toranj usred mora. Kao svako srednjovekovno utvrđenje, sada ima vodom ispunjen odbrambeni šanac – celo Ušće koje je progutalo kopno. Nabujala reka je poplavila plato iza obližnje marine, dopola progutala klupe i dva zaostala >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << automobila, pritisla vreće peska u prolazu ispod pruge i tu se, u visini od gotovo dva metra, zaustavila nadomak kule. Probijanje granice vanredne odbrane od poplava i poplavni talas Dunava koji stiže danas mogli bi se, ipak, čekati mnogo mirnije da i iz zidina koje se pružaju do kule i uokviruju prolaz ka Bulevaru vojvode Bojovića na desetak mesta nisu izbili tanki mlazevi, verovatno navirući iz podzemnih voda. Kula je u toku sanacije usađena u nepropusno korito, ali tok i snaga podzemnih voda oko nje nisu mogli biti precizno ukalkulisani pošto njihova mapa ne postoji.

Javno preduzeće „Beogradska tvrđava”, staratelj kule, tražilo je vodoprivrednim institucijama tu kartu posle poplava 2006. godine, kada je i Bulevar vojvode Bojovića iza kule bio poplavljen, ali su dobili samo odgovor da jedina postojeća mapa više ne važi zbog delovanja Đerdapa. To znači da je karta zastarela još pre 40 godina, kada je Đerdap sagrađen, i da se u međuvremenu niko nije potrudio da je obnovi kako bi zaštitio ne samo vredan istorijski i kulturni spomenik, nego jednu od najslabijih tačaka sistema odbrane od poplava. Istina, podzemne vode nije moguće mapirati precizno kao površinske, ali jedinu pomoć, navode u JP „Beogradska tvrđava”, na kraju su, umesto vodoprivrednih stručnjaka, pružili arheolozi, koji su se prisetili na kojim kotama su u toku istraživanja izbijali potočići.

– Za takozvanu vodenu kapiju, iz čijih zidova sad izbijaju mlazevi, nadležni su 2006. godine rekli da se ne može braniti od poplava. Ona spaja plato kraj reke sa bulevarom i na zemljištu je „Železnica Srbije”, što bilo kakav zahvat otežava s pravnog stanovišta. Tehnički gledano, vodu na kapiji nemoguće je zadržati ako ne budu, kako su nam objasnili, postavljena metalna vrata koja će se spuštati i podizati zavisno od vodostaja – kaže Marina Andrić, iz „Beogradske tvrđave”.

Nikakva mapa podzemnih voda, čak i kada bi je bilo moguće izraditi s preciznošću, ne bi mnogo značila, kaže stručnjak iz jedne od vodoprivrednih ustanova. Kula je podignuta na nezgodnom mestu i tu sad pomoći nema, sem da se upotrebljavaju svi mogući trikovi u vanrednoj odbrani. Koliko god bio dobar projekat zaštite, kula će uvek biti u izvesnoj opasnosti. Zato je ovo idealan eksperiment za proveru njenog sistema odbrane, što kažu i u „Beogradskoj tvrđavi”.

Za sada, nepropusno korito oko branjenog dela kule ne propušta vodu, ali pritisak će rasti. Već sada čak šest pumpi mora da crpe vrećama peska ustavljenu vodu iz prolaza pod prugom, ali se ona ipak probija na drugu stranu, mada sa druge strane „zida” nije viša od tridesetak centimetara, dok se ispred njega popela do bezmalo dva metra. Potok teče ka deset metara udaljenoj „vodenoj kapiji”, gde se sustiče sa mlazevima iz suprotnog smera, koji izbijaju iz zidova.

– Radimo svom snagom. Ovde je problem dugo bio kišni kolektor, koji smo zapušili na liniji obale kako voda ne bi kroz njega dopirala do bulevara. Sada, kada su reke ovoliko porasle, ni taj zaptivač ne pomaže. Voda nalazi put oko cevi kolektora ali pumpama uspevamo da je držimo na niskom nivou od oko 30 centimetara. Poplavni talas će vrhunac imati u toku vikenda, a plato iza marine će verovatno ostati pod vodom u sledeće tri nedelje. Videćemo kako će sistem to izdržati. Preduzeli smo sve što je sada moguće učiniti – rekao je Vladimir Batalović, tehnički direktor „Beograd voda”.

Šetači još nisu uplašeni i penju se na prugu da osmotre poplavljenu panoramu. Na vidiku su im i dva automobila poplavljena na šetalištu, od kojih je jedan, izgleda, ukraden i tu ostavljen. Sada ga kao taoca drži reka, koja ume da pohara posed bolje od ijednog lopova.

V. Vukasović

[objavljeno: 10/06/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.