Počela regionalna konferencija o klimatskim promenama

Izvor: S media, 04.Jun.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela regionalna konferencija o klimatskim promenama

Trodnevna regionalna konferencija "Životna sredina ka Evropi", na temu “Klimatske promene i održivi turizam”, otvorena je danas u Beogradu, uz naglasak na važnosti saradnje na donošenju odluka koje se tiču očuvanja životne sredine.

Predsednica ”Ambasadora životne sredine” Andjelka Mihajlov, gupe koja organizuje konferenciju, istakla je da se samo partnerstvom mogu sprečiti klimatske promene, što je i moto ovogodišnjeg obležavanja Svetskog dana zaštite životne >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sredine - 5. maja.

Ona je naglasila važnost obezbedjenja energetske stabilnosti za region i održivi turizam i navela da zemlje zapadnog Balkana, kao i druge u Evropi, čeka adaptacija na klimatske promene kako bi se očuvao turizam.

Ambasadorka Češke u Srbiji Hana Hubačkova je rekla da ta zemlja od početka predsedavanja EU kao jednu od tema potencira borbu protiv klimatskih promena i za održivi razvoj.

Šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras je istakao da su teme koje se tiču borbe protiv klimatskih promena prioritet u EU kao i mnogih medjunarodnih sporazuma.

Životna serdina ne poznaje granice, rekao je on, i pozdravio usvajanje seta ekoloških zakona u Skupštini Srbije i akciju „Očistimo Srbiju”, koju sprovodi Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja.

Ljoveras je kazao da je EU pomogla projekte u Srbiji koji se tiču smanjenja zagadjenja, upravljanja otpadom i čišćenja, i dodao da je održivi turizam značajna tema za region i da se u Evropi četiri odsto bruto nacionalnog dohotka izdvaja za tu oblast.

Osvrnuvši se na Kjoto protokol, on je rekao da se EU priprema za konferenciju u Kopenhagenu, krajem godine, koja bi trebalo da definiše dalje pravce koji se tiču smanjenja emisije štetnih gasova.

Državni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Goran Petković je izjavio da je turizam grana koja je blisko povezana sa životnom sredinom i naglasio da je neophodno afirmisati sisteme planiranja, kako bi se izbeglo taloženje otpada, ali i neracionalna potrošnja energije.

On je istakao da je važno informisati i usmeravati ljude kako da doprinose razvijanju turizma u Srbiji, koji je veoma važan potencijal.

Konferenciju, petu po redu, koja će trajati tri dana, organizuje organizacija „Ambasadori životne sredine", u saradnji s nadležnim ministarstvom, Privrednom komorom Srbije, otvorio ju je potpredsdenik Komore Stojan Jevtić.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.