PADANJE DECE U NESVEST: Doktorka i nastavnici krivi za haos u Šajkašu?

Izvor: Kurir, 16.Feb.2015, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PADANJE DECE U NESVEST: Doktorka i nastavnici krivi za haos u Šajkašu?

Pripadnici odeljenja za maloletničku delinkvenciju ispitali đake i veruju da je došlo do masovne histerije, koju su širili lekarka i prosvetari

NOVI SAD - Pripadnici kriminalističke policije PU Novi Sad, odeljenja za maloletničku delinkvenciju, saslušali su u petak 20 učenika OŠ „Isidora Sekulić“ iz Šajkaša.

To su deca koja su u utorak zadržana u Dečjoj bolnici u Novom Sadu jer su se žalila na nesvesticu i mučninu. Policajci su svakog đaka ispitivali >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pola sata, a interesovalo ih je gde su se kretali tog dana, šta su radili, šta su jeli, da li imaju alergije i da li su osetili bilo kakav miris. Oni su preuzeli slučaj nakon što je iz Instituta za sudsku medicinu saopšteno da deca nisu otrovana i da nisu koristila narkotike.

- Došlo se do zaključka da je verovatno reč o masovnoj histeriji, koja uopšte nije netipična za decu tog uzrasta. Njoj je, prema našim trenutnim saznanjima, umnogome doprinela doktorka iz lokalnog doma zdravlja. Ona je, nakon što je prvom detetu pozlilo, pomenula mogućnost trovanja, što je izazvalo paniku kod dece - otkriva izvor Kurira iz policije:

- Doktorka je negirala da je to izjavila. Pozvali smo je ponovo na saslušanje, ali je rekla da ne može da dođe do srede, kada se vraća na posao.

Naš sagovornik dodaje da se proveravaju informacije da je ta doktorka u jednom od zdravstvenih kartona upisala da dete ima simptome trovanja. Policija će razgovarati i sa svim nastavnicima:

- U školi su zbog štrajka pojedini nastavnici držali časove po 30 minuta, iako je za kraj zvonilo nakon 45 minuta. U tim pauzama od 15 minuta (bez velikog i malih odmora) do novog časa o đacima je vodio računa samo jedan nastavnik. Proverava se i da li su nastavnici preduzeli sve da smire decu ili su širili paniku.

Lekarska komora

RECITE JAVNO ŠTA JE DECI!

Iako su u Ministarstvu zdravlja poručili da su uradili sve što je u njihovoj nadležnosti, Lekarska komora Srbije smatra da je javnost ostala uskraćena za odgovor šta se deci zapravo desilo.

- Masovna histerija deluje kao moguće objašnjenje, ali neko od nadležnih to treba i da kaže. Struka je dužna javnosti da da objašnjenje šta se desilo sa decom - zaključuje Dragan Delić, predsednik Lekarske komore Srbije.

Značenje

MASOVNA HISTERIJA

- Započinje kada se neko razboli

- Slični znaci te bolesti javljaju se i kod drugih

- Najčešći simptomi su opšta mišićna slabost, konvulzije i glavobolje

- Odlike su i nepostojanje mogućeg uzročnika, medicinski nejasni simptomi, brzo širenje i brzo povlačenje simptoma

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.