Otvoren Prvi beogradski sajam ženskog preduzetništva

Izvor: Studio B, 15.Mar.2016, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren Prvi beogradski sajam ženskog preduzetništva

Danas je u Kolarčevoj zadužbini otvoren Prvi beogradski sajam ženskog preduzetništva na kome je svoje proizvode izložilo 48 predstavnica mikro, malog i srednjeg biznisa.

Sajam je organizovao Sekretarijat za privredu Grada Beograda u saradnji sa Privrednom komorom Beograda, Nacionalnom sluzbom za zaposljavanje, Regionalnom agencijom za razvoj i integracije Beograd , Turističkom organizacijom Beograda i Kolarčevom zadužbinom.

Ovu manifestaciju je otvorio gradonačelnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Beograda Siniša Mali koji je rekao da ova jednodnevna manifestacija potvrđuje "da smo na dobrom putu da obezbedimo rodnu ravnopravnost i u biznisu".

Jedan od načina podrške je ulaganje u žensko preduzetništvo za koje je u budžetu grada za ovu godinu namenjeno 5 miliona dinara, rekao je Mali. On je najavio da žene preduzetnice u 2016. mogu ravnopravno da konkurišu i za ukupne gradske subvencije namenjene preduzetništvu u iznosu od 62 miliona dinara i naglasio da samohrani roditelji imaju prednost u dobijanju ovih podsticaja.

Predsednica Odbora za privredu u Skupštini Srbije, narodna poslanica, Aleksandra Tomić kazala je da je u poslednjih nekoliko godina mnogo učinjeno na razvoju rodne ravnopravnosti i ekonomskog osnaživanja žena, a jedan od važnih koraka na tom putu je i formiranje Ženske parlamentarne mreže.

Tomićeva je podsetila da je Vlada Srbije opredelila oko 100 miliona dinara za razvoj ženskog preduzetništva preko dva modela: ako preduzetnik uloži odgovarajuću sumu u početak ili razvijanje posla bespovratno dobija još toliko, a ukoliko se opredeli za kredit onda otplaćuje samo 70 odsto te sume dok je 30 odsto poklon iz budžeta. Ona je dodala da će se ovi podsticaji realizovati preko Razvojne agencije Srbije kao i da će za ove namene moći da se računa i na sredstva iz evropskih fondova.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Zoran Martinović rekao je da Beograd izdvaja sve više za zapošljavanje i da je dobra saradnja ostvarena sa gradskim Savetom za zapošljavanje. On je ocenio da je žensko preduzetništvo u blagoj ekspanziji jer su žene vlasnice ili suvlasnice oko 30 odsto malih i srednjih preduzeća. u Srbiji. Martinović je podsetio da žene čine 51 odsto stanovništva Srbije i naveo da su prošle godine od ukupnog broja zaposlenih preko Nacionalne službe za zapošljavanje 51,3 odsto bile žene.

U program samozapošljavanja u 2015. bilo je uključeno 3.800 lica od kojih su 46 odsto bile žene, rekao je Martinović. On je naveo da javni poziv za program samozapošljavanja u ovoj godini traje do 18. aprila i da će po ovom osnovu biti uključeno 3.500 novih lica.

Sajam ženskog preduzetništva obišao je i predsednik Privredne komore Beograda Milivoje Miletić koji je izjavio da Srbija ima dugu tradiciju inicijativa i poslovnih aktivnosti kojima su se uglavnom žene bavile, a da se one sada umrežavaju i uključuju u poslovne zajednice.

Privredna komora Beograda posvećena je razvoju ženskog preduzetništva ne samo u Godini preduzetništva koju je proglasila Vlada Srbije, već u kontinuitetu ima čitav niz aktivnosti čiji je cilj povećanje kapaciteta malih i srednjih preduzeća za osvajanje novih tržišta i nove tehnologije.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

U vlasništvu žena tek 30 odsto malog i srednjeg biznisa

Izvor: Danas, 16.Mar.2016, 11:39

Beograd - U zdanju Kolarčeve zadužbine juče je otvoren prvi Beogradski sajam ženskog preduzetništva, koji je ove godine okupio 48 kompanija u vlasništvu žena. Cilj sajma je da vlasnice privatnog biznisa dobiju priliku da promovišu svoje proizvode i usluge, te tako motivišu i druge potencijalne...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.