Osmaci protestovali u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Kruševcu - Traže ukidanje mature

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Jun.2019, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osmaci protestovali u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Kruševcu - Traže ukidanje mature

Protest učenika osmih razreda osnovnih škola koji je održan danas ispred Ministarstva prosvete Srbije u Beogradu je završen, a okupljeni osmaci pokupili su flašice vode i pakovanja hrane ostala tokom protesta ispred tog ministarstva, i razišli se.

Delegacija roditelja učenika koji su protestovali ispred Ministarstva prosvete u Beogradu, zahtevajući da se poništi mala matura zbog toga što su u javnost procureli zadaci iz matematike, ušli su danas u zgradu Ministarstva, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ali im je obezbeđenje saopštilo da u zgradi nema nikoga ko bi mogao da razgovara s njima.

Oni su naveli da će se u tom slučaju na dan ispita doći sa svojom decom u škole, da će ući u učionice i bojkotovati test.

Po njihovoj oceni, ministar nije smeo da da ode iz zemlje na dan polaganja završnog osnovnoškolskog ispita i da bi nakon ovih dešavanja trebalo da podnese ostavku.

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da "u ovom trenutku" ne vidi razlog zbog kojeg bi podneo ostavku posle današnje afere s objavljivanjem testova za polaganje male mature na društvenim mrežama.

Nekoliko stotina učenika osmog razreda okupilo se danas ispred zgrade Ministarstva prosvete u Beogradu protestujući zbog odlaganja ispita iz matematike, do kojeg je došlo zbog toga što su uoči testa koji je trebalo da bude jutros, objavljeni njegovi delovi.

Učenici osmog razreda i njihovih roditelji nakratko su danas oko 14 časova blokirali Trg Slavija u Beogradu, a potom su u protestnoj šetnji išli Ulicom kralja Milana kroz centar Beograda i nazad do Ministarstva prosvete.

Osmaci protestovali i u Kragujevcu zbog objavljivanja testova za malu maturu

Učenici osmog razreda kragujevačkih osnovnih škola održali su danas protest u tom gradu sa koga su zatražili ukidanje prijemnog ispita posle afere sa objavljivanjem testova za malu maturu.

Više od 100 budućih srednjoškolaca okupilo se oko 16 časova ispred zgrade Šumadijskog upravnog okruga gde se nalazi Školska uprava, odakle su krenuli u protestnu šetnju centrom grada tokom koje su blokirali Ulicu Save Kovačevića.

Učenici su tokom šetnje uzvikivali "Nećemo prijemni", "Imamo rešenja", "Poništite prijemni" a oko 18 časova pridružili su im se i roditelji.

Rukovodilac Školske uprave Kragujevca Goran Joksimović rekao je agenciji Beta da se đacima niko nije obratio jer u vreme njihovog okupljanja, u zgradi Okruga nije bilo nikoga.

On je kazao i da su prosvetni radnici u Kragujevcu i Šumadiji "duboko razočarani" zbog "provaljivanja" testa iz matematike.

"Najveća slabost sistema je u tome što je u njemu mnogo ljudi, pa je dovoljno da samo jedan čovek zakaže i da se ceo taj sistem sruši", ocenio je Joksimović i izrazio uverenje da testovi nisu "provaljeni" ni u jednoj školi u Kragujevcu niti u školama u opštinama Šumadijskog okruga.

Protest učenika osmog razreda i u Nišu, traže ukidanje male mature

Učenici osmog razreda niških škola, njih oko 300, održali su danas protest u centru grada sa koga su zatražili ukidanje maturskog ispita nakon afere sa objavljivanjem testova.

Maturanti su se oko 17 časova okupili na Trgu kralja Milana odakle su uz povike "nećemo prijemni" i zviždanje iz pištaljki, krenuli u protestnu šetnju najpre do Ureda i zgrade Univerziteta, pa do Narodnog pozorišta, Skupštine grada i Gradske kuće.

Učenici su naveli da ne žele da rade prijemni ispit jer nisu sigurni da neki njihovi vršnjaci neće unapred znati rešenja.

"Nije pošteno da se neko muči i uči, a da neko dobije urađene testove", naveli su učenici osmog razreda niških škola.

Boban Dikić, otac jedne od maturantkinja ocenio je da afera sa objavljivanjem testa iz matematike predstavlja "sramotu za zemlju".

"Nije ni prvi, ni drugi put da se testovi 'provale'. Sad je pitanje šta je sa testom iz srpskog jezika koji su juče polagali. Čemu učimo decu, da se rad isplati ili ne", kazao je Dikić.

Protest učenika osmog razreda završen je oko 18.30 časova.

Kruševački osmaci ispred Gradske uprave tražili poništavanje završnog ispita

Ispred Gradske uprave Kruševac popodne je tridesetak osmaka iz kruševačkih osnovnih škola tražilo poništavanje završnog ispita, pošto je jutros objavljeno da se test iz matematike odlaže za četvrtak jer je "provaljen".

Đaci su zatražili da se ne polažu preostala dva testa u okviru završnog ispita, odnosno da završni ispit bude poništen jer smatraju da je to najpravednije.

Oni veruju da je onaj ko je odlučio da ukrade jedan test, ukrao sva tri.

Napominju da oni nisu videli rešenja testa iz matematike, zbog čijeg objavljivanja na društvenim mrežama je taj test odložen.

Osmaci su skup organizovali preko društvenih mreža, a protest im je prekinula jaka kiša.

Završni ispit u Kruševcu polaže 1.314 osmaka, a u Rasinskom okrugu 2.264. U srednjim školama u tom okrugu je 2.580 mesta.

Osmaci gađali policiju ispred Ministarstva prosvete jajima, direktor Rebić to osudio

Direktor policije Vladimir Rebić osudio je danas napad na policijske službenike ispred zgrade Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kada su okupljeni na skupu gađali jajima pripadnike policije.

"Nedopustivo je da bilo ko sebi daje za pravo da napada, vređa ili gađa jajima policijske službenike. Ljudi koji imaju možda i najteži posao u Srbiji i brinu o bezbednosti svih građana, nisu zaslužili da budu glineni golubovi i da ih bilo ko ponižava na ovaj način", rekao je Rebić, a saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Nekoliko stotina učenika osmog razreda okupilo se danas ispred zgrade Ministarstva prosvete u Beogradu protestujući zbog odlaganja ispita iz matematike, do kojeg je došlo zbog toga što su uoči testa koji je trebalo da bude jutros, objavljeni njegovi delovi.

Učenici osmog razreda i njihovih roditelji nakratko su danas oko 14 časova blokirali Trg Slavija u Beogradu, a potom su u protestnoj šetnji išli Ulicom kralja Milana kroz centar Beograda i nazad do Ministarstva prosvete.


Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.