Održana Svečana akademija povodom Dana sećanja na žrtve holokausta

Izvor: Politika, 10.Maj.2015, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održana Svečana akademija povodom Dana sećanja na žrtve holokausta

BEOGRAD – Povodom Dana sećanja na žrtve holokausta u Beogradu je večeras održana Svečana akademija u Spasićevom paviljonu, na Starom sajmištu, gde se tokom Drugog Svetskog rata nalazio logor Sajmište.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kazao je da je Staro sajmište svedok značajnog dela istorije Srbije i dodao da je neophodno „negovati kulturu sećanja” na žrtve koje su odatle „odvođene u smrt” tokom Drugog svetskog rata, ali i žrtve koje su kasnije na istom mestu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u prihvatnom logoru za političke zarobljenike umirale „od gladi, bolesti i isrpljenosti”.

„Zato ovaj prostor na jedan tužan način povezuje više nacija (Srbe, Bošnjake, Hrvate, Jevreje i Grke), i danas nas sve vraća u prošlost. Ta zajednička prošlost, nam daje osnovu da u budućnosti otvorimo vrata jedni drugima, da sarađujemo i da ne dozvolimo da se istorija ponovi”, kazao je Mali, a prenosi Beoinfo.

Gradonačelnik je kazao da gradska vlast želi da Beograd bude evropska metropola i da kao takav, grad ne sme da zaboravi na žrtve.

„To je naša moralna obaveza. Više od sedam decenija na Starom sajmištu se oseća nemar svih onih koji su bili odgovorni da se memorijalni centar izgradi. Beograd treba da se modernizuje, gradi i razvija, ali je važno i da se na ovaj način vraćamo u prošlost. Ne smemo da zaboravimo, da ne bismo dozvolili da nam se takvi događaji ponove”, rekao je Mali.

Kako navodi Beoinfo, predsednik Jevrejske opštine Beograd Danijel Bogunović kazao je da su nacisti u Beogradu ubili više od 90 odsto članova jevrejske zajednice. Skupština grada Beograda usvojila je prošle godine predlog da se 10. maj obeležava kao Dan sećanja na žrtve holokausta u Beogradu. Ovaj dan se obeležava kao sećanje na 10. maj 1942. godine, kada je u kamionu „dušegupki”, puštanjem otrovnog gasa, ubijena poslednja grupa jevrejskih žena i dece iz logora za Jevreje na Starom sajmištu, posle čega su nacistički okupatori Srbije objavili da u Beogradu više nema Jevreja. Pre Drugog Svetskog rata u Srbiji je živelo oko 16.000 Jevreja, a u ratu je ubijeno oko 14.000.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Ruben Fuks, šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport i predstavnici diplomatskog kora i udruženja Roma.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.