Izvor: Politika, 03.Apr.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka o metrou polovinom maja

Ne sme da se dogodi da počnemo gradnju i da to traje desetine godina, a da na kraju ne dobijemo ni prvu liniju, poručio gradonačelnik Dragan Đilas

U narednih 45 dana biće poznato koji će tip metroa Beograd dobiti. Konačnu odluku o tome doneće Skupština grada, na osnovu predloga stručnjaka iz Austrije, Španije, Nemačke, Rusije, Kine i Kanade.

To je juče, otvarajući konferenciju „Održivi transportni sistemi, Beč i Beograd”, najavio gradonačelnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Dragan Đilas. On je čelnicima glavnog grada Austrije poručio da je Beograd odlučan da, posle više od 30 godina, započne izgradnju metroa, ali da prethodno mora da bude utvrđeno na koji način će se finansirati ovaj projekat.

– Kada uz pomoć vaših i eksperata iz drugih zemalja donesemo odluku o tome koja vrsta metroa je najbolja za Beograd, moramo odmah da utvrdimo i koliko će to koštati. Ne sme da se dogodi da počnemo gradnju i da to traje desetine godina, a da na kraju ne dobijemo ni prvu liniju – rekao je Đilas, dodajući da zbog svetske ekonomske krize sada nije najpovoljniji trenutak za početak ovog poduhvata, ali da glavni grad Srbije više ne može da čeka jer su gužve u saobraćaju postale nesnošljive.

Zbog toga je, podsetio je Đilas, Nacionalni savet za infrastrukturu pre dva meseca doneo odluku o izgradnji beogradskog metroa, a na gradskim vlastima sada je da pronađu najpovoljnije rešenje.

– Najbolje bi bilo kada bi se u ovaj projekat uključile države i gradovi čije kompanije već posluju u Beogradu, jer je nerealno da u ovim uslovima uzimamo dodatne kredite – naglasio je Đilas i sa žaljenjem istakao da je izgradnja metroa postala političko pitanje.

Tako je bilo i u Beču pre 40 godina. Rudolf Šiker, član Gradskog veća Beča zadužen za urbani razvoj, saobraćaj i transport, preneo je iskustva ovog grada koje, u neku ruku, podseća na tužnu beogradsku priču.

– I kod nas su političari, uključujući i one iz moje partije, šezdesetih godina prošlog veka mislili da Beč ne može sebi da priušti gradnju metroa. Ta priča je trajala petnaestak godina, kada je konačno preovladalo shvatanje da je milionskom gradu neophodan ovaj vid prevoza. Tako da smo tek tada odlučili da sa tramvaja pređemo na metro – objasnio je Šiker, dodajući da je spreman da pomogne srpskoj prestonici, ali da će konačnu odluku, ipak, morati da donese sam Beograd.

Preciznije, odluku će doneti Skupština grada. Prema rečima gradonačelnika Đilasa, posle razgovora sa Austrijancima slede i sastanci sa predstavnicima Minhena, kao i sa španskim stručnjacima. Na kraju bi gradski čelnici trebalo da na stolu imaju najpovoljnije rešenje koje će dostaviti Skupštini na razmatranje.

Inače, jučerašnji razgovori sa delegacijom Beča, u kojoj je bilo 15 članova, vođeni su iza zatvorenih vrata. Kako „Politika” saznaje, predstavnici Beograda prikazali su Austrijancima svoje viđenje budućeg metro sistema, a danas bi Bečlije trebalo da detaljnije govore o iskustvima koje ovaj grad ima sa metroom.

Delegacija Beča danas završava posetu Beogradu, a u naš grad austrijski stručnjaci o svom trošku ponovo bi trebalo da dođu 24. aprila kako bi saopštili rezultate sastanaka.

N. Miković

---------------------------------------------------

Grad oživljava „Beovoz”

Dok ne bude izgrađen metro, Beograđani će moći da koriste usluge „Beovoza”. Prema najavama gradonačelnika Đilasa, grad će pokušati da ovaj sistem uključi u sistem javnog prevoza kako bi se, za početak, ublažile gužve koje se očekuju kada počne obnova „Gazele”.

– Moramo da napravimo precizan plan o tome kako će da funkcioniše saobraćaj u vreme radova na mostu. Kada je prošlog vikenda deo „Gazele” bio zatvoren zbog redovnog održavanja, kolone automobila su se prostirale sve do Bubanj potoka. Ako bi takva situacija trajala 365 dana, koliko bi trebalo da traje i popravka mosta, to bi paralisalo ceo grad. Zbog toga moramo da pronađemo neko rešenja, a jedna od opcija je oživljavanje „Beovoza” – naglasio je Đilas.

[objavljeno: 03/04/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Konsultacije sa ekspertima iz Beča o metrou

Izvor: Mondo, 02.Apr.2009, 17:37

Konačnu odluku o tipu metroa koji će se graditi u Beogradu doneće gradska Skupština, a danas počinju konsultacije sa stručnjacima iz Beča, koji će našem gradu preneti iskustva iz te oblasti, rekao je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Nastavak na Mondo...

DRAGAN ĐILAS: Gradićemo na iskustvima drugih gradova

Izvor: Danas, 03.Apr.2009

Nakon dvodnevnog stručnog skupa pod nazivom „Održivi transportni sistemi, Beči Beograd“, koji je juče počeo, čelnici Beograda trebalo bi da dobiju jasniju sliku koji tip metroa je potreban našoj prestonici. Naime, beogradska i delegacija stručnjaka iz Beča razmeniće podatke i iskustva kako...

Nastavak na Danas...

STIGLI EKSPERTI ZA METRO

Izvor: Press, 03.Apr.2009

Stručnjaci iz Beča će posle analize izneti predlog za dalji razvoj šinskog sistema u Beogradu. Odluka o tipu metroa za 45 dana. .Konačnu odluku o tipu metroa koji će se graditi u Beogradu doneće gradska skupština u narednih 45 dana, a juče su počele konsultacije sa stručnjacima iz...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.