Stigli stručnjaci iz Beča

Izvor: Blic, 03.Apr.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stigli stručnjaci iz Beča

U Beograd su juče doputovali stručnjaci iz Beča, koji će do kraja aprila dati sugestiju kakav bi tip metroa trebalo graditi u prestonici. Kako je najavio gradonačelnik Dragan Đilas, na ovu temu biće konsultovani i eksperti iz Minhena i Španije, a konačna odluka biće doneta u narednih nekoliko meseci.

- Ovo je vrlo važan dan za Beograd, jer su posle decenijskih priča načinjeni prvi konkretni koraci oko izgradnje metroa. Političari su poslednjih nekoliko godina doneli >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mnogo pogrešnih odluka i sada je vreme da pitamo iskusne stručnjake kakav metro bi trebalo graditi u Beogradu - kaže gradonačelnik Đilas.

Sa predstavnicima grada Beča, među kojima je i direktor bečkog metroa, juče je počela prva u seriji konsultacija o konceptu daljeg rada na razvoju visokokapacitetnog šinskog sistema u Beogradu. Tokom dvodnevnog boravka u glavnom gradu oni će preneti svoja iskustva, dok će Grad sa svoje strane predstaviti stanje u urbanizmu i javnom gradskom prevozu.

- Drago mi je što ste nas pozvali i mislim da ste učinili pravu stvar, jer smo se i mi neko vreme nalazili u vašoj poziciji. Problem u saobraćaju mi smo imali još šezdesetih godina i tek posle 15 godina priča odlučili smo da pređemo sa tramvaja na metro. Verujem da će vam naša iskustva biti od pomoći - kaže Rudolf Šiker, izvršni član Gradskog veća Beča za urbani razvoj, saobraćaj i transport.

Osim stručnjaka iz Beča, u Beograd će doputovati i eksperti iz Minhena, kako je gradonačelnik Đilas nedavno najavio, to bi trebalo da se dogodi 7. aprila. Gradske vlasti dobiće preporuku i od stručnjaka iz Španije. Gradonačelnik je dodao da gradnja podzemne železnice neće početi pre nego što se utvrdi ko će ga finasirati.

- Nije rešenje da započnemo gradnju, pa da se ona „protegne” na nekoliko decenija. Naša ideja je da velike države sa njihovim kompanijama uđu u finansiranje, jer nije realno da se država ili grad zadužuju kod banaka. Gradile bi ga preduzeća koja su već na tom polju dokazana u svetu, a mi bi nakon određenog „grejs” perioda počeli da vraćamo novac - kaže Đilas.

Kontakti sa Rusima i Kinezima

Grad je već započeo pregovore sa potencijalnim finansijerima oko izgradnje metroa u Beogradu. Razgovori su već obavljeni sa ruskim i kineskim vlastima, a uspostavljeni su kontakti i sa kanadskom ambasadom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.