Odbornici u ponedeljak odlučuju o izmeštanju spomenika i posmrtnih ostataka Dimitrija Tucovića sa Slavije

Izvor: Blic, 03.Feb.2016, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbornici u ponedeljak odlučuju o izmeštanju spomenika i posmrtnih ostataka Dimitrija Tucovića sa Slavije

Na sednici Skupštine grada koja je zakazana za 8. februar, odbornici će doneti odluku o premeštanju spomenika kao i posmrtnih ostataka Dimitrija Tucovića sa Trga Slavija, čije će usvajanje praktično označiti rekonstrukciju ovog dela grada najavljenu za april ove godine.

Podsetimo, prema najavljenom planu rekonstrukcije Trga Slavija, unutar kružnog toka, gde se sada nalazi spomenik Dimitrija Tucovića, biće fontana a spomenik će biti premešten na plato ispred Narodne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << banke Srbije.

- Spomenik će biti premešten na lokaciju Narodne banke Srbije, dok će posmtrni ostaci biti sahranjeni u Aleji velikana - precizirao je Nikola Nikodijević, predsednik beogradskog parlamenta.

Plato na kojem će biti spomenik povezivaće Slaviju i Narodnu banku Srbije, a nalaziće se uz samu Ulicu kralja Milutina. Tu će biti i mali park pored kojeg će pešaci prolaziti od Nemanjine do Kralja Milana. Novo znamenito mesto Beograda nalaziće se na mestu trošnih zgrada koje su godinama kvarile izgled Slavije, a do rekonstrukcije biće do temelja srušene.

O VRTIĆIMA, PERSONALIZOVANIM ASISTENITIMA

Pored ove odluke, odbornici će odlučivati i o nižim cenama u prvatnim vrtićima, koje će nakon usvajanja ovog predloga biti niže za oko 125 dinara. Roditelji mališana koja pohađaju beogradske vrtiće uskoro će plaćati nižu cenu za boravak u obdaništu - 5.427 dinara, o čemu je "Blic" već pisao. Pred odbornike će se naći i predlog uvođenja usluga personalnih asistenata za 50 lica sa invaliditetom, koji bi bili zaduženi da korisnicima uslugama socijalne zaštite pruže neophodnu pomoć.

Nikodijević je precizirao i da su za tu namenu odvojena budžetska sredstva i da će to biti licencirani asistenti.

- Trudićemo se da ta vrsta usluge bude visoko profesionalna, s obzirom da se radi o specifičnim i osetljivim kategorijama stanovništva - rekao je Nikodijević.

Na sednici će se, između ostalog, odlučivati i o regulaciji rada toplane "Novi Beograd", učešću grada u otkupu napuštenih poljoprivrednih domaćinstava, planu za kvalitetniji vazduh u našem gradu, kao i o maksimalnom broju zaposlenih u sistemu lokalne samouprave.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.