Obnova Gazele može da počne

Izvor: S media, 03.Sep.2009, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnova Gazele može da počne

Ministar za infrastrukturu Srbije Milutin Mrkonjić izjavio da obnova mosta Gazele u Beogradu može da počne "za dva do tri dana", čim Evropska investiciona banka odobri da se aktivira ugovor o kreditu za taj projekat.

Mrkonjić je kazao da je bilo planirnao da radovi počnu pre dve godine, ali da nisu počeli zbog toga što je bilo neophodno da se pre aktiviranja ugovora o kreditu EIB isele nehigijenska naselja ispod mosta Gazela, što je uradjeno tek nedavno.

"Uspeh >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sa raseljavanjem naselja je dobar rezultat, ali grad je bio dužan da to uradi pre dve godine", rekao je Mrkonjić i dodao da je u novembru 2007. raspisan tender za rekonstrukciju Gazele.

Rok za izvodjenje radova je 22 meseca, a vrednost radova se povećala zbog odlaganja radova i sada, prema podacima podizvodjača, srpskog preduzeća Mostogradnja, iznosi 5,4 milijarde dinara (57,8 miliona evra po današnjem zvaničnom srednjem kursu), kazao je on.

Evropska investiciona banka je 2007. godine Srbiji odobrila kredit od 33 miliona evra za obnovu Gazele, a kredit je ratifikovan u drugoj polovini 2008. godine.

Povodom izjave gradonačelnika Beograda Dragana Djilasa da "posle višemesečnog insistiranja" nije uspeo od ministra za infrasturkturu i Puteva Srbije da dobije podatke o planiranoj dinamici rekonstrukcije Gazele i zatvaranju saobraćaja na tom mostu, Mrkonjić je kazao da nema razloga da gradjani "brinu" zbog mogućih problema u saobraćaju.

On je rekao da će se u prvih 10 meseci, odnosno do 1. juna, radovi izvoditi u unutrašnjosti mosta i da neće biti zatvaranja traka na Gazeli, dok će u kasnijoj fazi radova i prilikom "najkomplikovanijih" radova za saobraćaj biti otvorene najmanje dve trake.

Mrkonjić je rekao da je od Djilasa dobio "samo jedno pismo" u kojem se traže informacije o Gazeli i da je ono stiglo 24. avgusta.

Povodom Djilasove izjave da se na gradilištima koja su pod kontrolom republičkih institucija ne radi, on je kazao da se "svi rokovi znaju" i da se na Obilaznici oko Beograda radi "izvanrednim tempom sve što bi trebalo da se radi", kao i da je u toku i rekonstrukcija Kružnog puta na Obilaznici, od Ibarske magistrale do Bubanj potoka.

"Ne smeta što juče na kružnom putu (čija rekonstrukcija je u toku) nije bilo mnogo radnika, nisam ih brojao, brojaću ih sutra, to neće biti limitirajući faktor. To će biti završeno 3. decembra", kazao je on i dodao da je vrednost radova devet miliona evra.

Izvodjač radova na Gazeli je Štrabag, a u finansiranju bi trebalo da učestvuju, pored EIB-a i Evropska banka za obnovu i razvoj, Grad Beograd, Putevi Srbije i Evropska agencija za rekonstrukciju.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.