Izvor: Politika, 06.Apr.2015, 12:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OD JEDAN DO PET

Po­ziv či­ta­o­ci­ma

Na stra­na­ma „Be­o­grad­ske hro­ni­ke” ob­ja­vlju­je­mo re­dov­nu ru­bri­ku po­ne­delj­kom „Od je­dan do pet”. Na­me­ra nam je da, za­jed­no sa či­ta­o­ci­ma, sim­bo­lič­no, od 1 do 5 oce­nju­je­mo lju­de, po­zna­te i ne­po­zna­te, jav­ne lič­no­sti i sa­svim ano­nim­ne po­je­din­ce, ko­ji su u to­ku pret­hod­nih ne­de­lju da­na ura­di­li ne­što do­bro ili lo­še, ni­su uči­ni­li >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ne­što što je tre­ba­lo ili su to oba­vi­li s po­lo­vič­nim uspe­hom. Osvr­ta­će­mo se i na zna­čaj­ne do­ga­đa­je, kao i na one ko­ji­ma iz ne­kog raz­lo­ga ni­je po­sve­će­no do­volj­no pa­žnje.

Po­što­va­ni či­ta­o­ci, po­zi­va­mo vas da va­šim pred­lo­zi­ma uti­če­te na kre­i­ra­nje mi­šlje­nja o zna­čaj­nim zbi­va­nji­ma i lju­di­ma iz pre­sto­ni­ce. Ša­lji­te nam va­še fo­to­gra­fi­je ko­je osli­ka­va­ju ne­ki de­talj iz ži­vo­ta Be­o­gra­da – di­vlje de­po­ni­je, pro­pa­le tro­to­a­re i fa­sa­de, iš­ču­pa­ne zna­ko­ve, ali i uzor­no sre­đe­ne ula­ze, le­pe ze­le­ne po­vr­ši­ne i mi će­mo ih ob­ja­vi­ti.

Naš i-mejl je od­je­dan­do­pet­@po­li­ti­ka.rs.

                         *    *    *    *

1 Či­stač

Zvu­či kao do­bar štos, ali stvar­no se de­si­lo. Rad­nik „Grad­ske či­sto­će” Amet Hu­se­i­nov­ski, usred rad­nog vre­me­na i na rad­nom me­stu, pro­pi­sno obe­le­žen i uni­for­mi­san, či­ste­ći okret­ni­cu na Stu­dent­skom tr­gu, mar­lji­vo i pre­da­no kao i pret­hod­nih 10 go­di­na što je ra­dio, „uhva­ćen” je ka­ko pre­la­zi uli­cu van pe­šač­kog pre­la­za. Uza­lud se Amet prav­dao sa­o­bra­ćaj­nom po­li­caj­cu da je to uobi­ča­jen po­stu­pak pri­li­kom či­šće­nja ko­lo­vo­za, da či­sta­či ne mo­gu uvek da ju­re „ze­bru” ka­ko bi sti­gli do sme­ća… Sa­o­bra­ća­jac je bio ne­mi­lo­sr­dan – pre­kr­šaj i ka­zna od 2.500 di­na­ra! Ali, ima Bo­ga. Na­knad­no je iz MUP-a sti­gao do­pis u ko­me se na­vo­di  da su „u ra­du sa­o­bra­ćaj­nog po­li­caj­ca utvr­đe­ni pro­pu­sti i ne­pra­vil­no­sti i pro­tiv nje­ga će bi­ti pred­u­ze­te od­go­va­ra­ju­će me­re pro­pi­sa­ne Za­ko­nom o po­li­ci­ji”. Je­di­no još ne znam da li će Ame­tu bi­ti vra­ćen no­vac od ka­zne ko­ju je ured­no pla­tio u pred­vi­đe­nom ro­ku.  

3 Al­ti­na

„Na­se­lje Al­ti­na po­no­vo pod vo­dom, sta­na­ri pre­te blo­ka­dom Pu­pi­no­vog mo­sta”, ob­ja­vi­li su me­di­ji. Do­zlo­gr­di­lo lju­di­ma da sva­ki put kad pad­ne oset­ni­ja ki­ša osta­ju za­ro­blje­ni u svo­jim ku­ća­ma, bes­po­moć­no gle­da­ju­ći ka­ko im se uli­ce i so­ka­ci pre­tva­ra­ju u je­ze­ra, a iz dvo­ri­šta i po­dru­ma ku­lja vo­da. Na­se­lje ko­je se da­nas već na­sla­nja na ši­ri cen­tar Ze­mu­na, sa­gra­đe­no je pre oko dve de­ce­ni­je, a još ne­ma ka­na­li­za­ci­ju, ni­ti re­šen ne­ki al­ter­na­tiv­ni od­vod ki­šni­ce. A pred­sed­nik op­šti­ne Ze­mun, uz opa­sku da pred­sta­vlja ozbilj­nu vlast ko­ja či­ni sve da lju­di­ma iza­đe u su­sret, ot­kri­va da je „po­sta­vlja­nje ka­na­li­za­ci­je u pla­nu u Al­ti­ni, me­đu­tim za to će sta­nov­ni­ci na­se­lja mo­ra­ti još da sa­če­ka­ju”. Do­bro, da vi­di­mo do­kle. 

2 Pre­vid

Iz­gle­da da ini­ci­ja­to­ri i or­ga­ni­za­to­ri pr­ve ve­li­ke ob­no­ve Deč­jeg kul­tur­nog cen­tra ni­su do­volj­no uči­li i da su po­kva­ri­li oce­nu. I opet či­tam: „Za to je kri­va pret­hod­na vlast”. A ce­la ak­ci­ja je gro­mo­gla­sno na­ja­vlje­na i le­po po­če­la, a on­da se is­po­sta­vi­lo da pro­je­kat na osno­vu ko­ga je iz­ve­de­na ra­ču­ni­ca i ot­po­če­li ra­do­vi (ja­sno vam je da je pro­je­kat de­lo pret­hod­ne upra­ve DKC-a), ne pred­vi­đa ob­no­vu pr­vog spra­ta i pri­ze­mlja. A za­što no­va upra­va Deč­jeg kul­tur­nog cen­tra ni­je uoči­la manj­ka­vost pro­jekt­ne do­ku­men­ta­ci­je svo­jih pret­hod­ni­ka? Pa, čist pre­vid. Sa­da i DKC, a ja­vi­la se i Fon­da­ci­ja „Dra­gi­ca Ni­ko­lić” i grad­ski me­na­džer Go­ran Ve­sić, kre­ću u ak­ci­ju pri­ku­plja­nja ne­do­sta­je­ćeg nov­ca, dok po­moć gra­da ne mo­že da stig­ne pre re­ba­lan­sa bu­dže­ta. A ro­ko­vi mo­ra­ju da se is­po­štu­ju, jer su ske­le oko zgra­de, a maj­sto­ri ume­ju i da odu ako ne­ma po­sla i nov­ca.

5 Na­stav­ni­ce

Bran­ka Sto­ja­no­vić-Tri­fu­nov­ski, Dra­ga­na Bo­bić, Iva­na La­za­re­vić, Ma­ri­na Ba­džim-Be­la­ma­rić, Oli­ve­ra Pe­šić-Te­njo­vić i Ni­na Si­mić – to su na­stav­ni­ce ko­ji­ma su uče­ni­ci šest osnov­nih ško­la sa Sav­skog ven­ca, po­sle ano­nim­ne an­ke­te, uru­či­li pri­zna­nja „Naj na­stav­nik” go­di­ne. Oso­bi­ne ovih do­brih že­na ko­je nji­ho­vi ško­lar­ci naj­vi­še ce­ne su po­zi­tiv­na ener­gi­ja, pri­snost, pra­vič­nost i raz­u­me­va­nje. Bra­vo na­stav­ni­ce, či­ste pe­ti­ce za vas.

5 Ja­pan­ci

Na­ši dra­gi go­sti i is­kre­ni pri­ja­te­lji, di­plo­mat­ski pred­stav­ni­ci Ja­pa­na u Be­o­gra­du, do­bi­li su no­vo se­di­šte. U no­vo­be­o­grad­skoj uli­ci Tre­šnjin cvet, pre ne­ki dan sve­ča­no je otvo­re­na ja­pan­ska am­ba­sa­da u srp­skoj pre­sto­ni­ci. Ne po­zna­jem ni jed­nog su­gra­đa­ni­na ko­ji je o otva­ra­nju no­vog do­ma za pred­stav­ni­ke ze­mlje iz­la­ze­ćeg sun­ca po­mi­slio ne­što lo­še. Či­ni mi se da to­li­ko nov­ča­ne i sva­ke dru­ge po­mo­ći ko­je smo pro­te­klih go­di­na do­bi­li od vla­de da­le­kog i pri­ja­telj­skog Ja­pa­na, ni­je sti­glo od ne­kih ko­je smo če­sto sklo­ni da na­zi­va­mo bra­ćom. Ve­le­lep­no zda­nje u blo­ku 11a bi­će pr­vo ko­je će Ja­pan po­se­do­va­ti u Be­o­gra­du još od 1882. go­di­ne, ka­da je us­po­sta­vio di­plo­mat­ske od­no­se sa Sr­bi­jom. Pri­ja­te­lji Ja­pan­ci, ni­sam si­gu­ran ka­ko se kod vas oce­nju­je, ali od nas pe­ti­ca.

Milan Janković

objavljeno: 06.04.2015.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Obamin poen za istoriju

Izvor: Politika, 07.Apr.2015, 08:17

Spo­ra­zum sa Iran­ci­ma tre­ba­lo bi da je uz re­for­mu zdrav­stva i de­tant sa Ku­bom ne­što po če­mu će Ame­ri­ka pam­ti­ti sa­da­šnjeg pred­sed­ni­ka ..Za Ba­ra­ka Oba­mu do­go­vor sa Iran­ci­ma je spolj­no­po­li­tič­ka po­be­da po ko­joj bi vo­leo da ga...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.