OBRT U ŠKOLI U BORČI Majka dečaka (9) koji maltretira decu tuži 23 roditelja

Izvor: Blic, 16.Maj.2015, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OBRT U ŠKOLI U BORČI Majka dečaka (9) koji maltretira decu tuži 23 roditelja

Majka dečaka L. E. (9), učenika OŠ "Jovan Ristić" iz Borče, podnela je prijavu policiji protiv 23 roditelja čiju decu njen sin teroriše već godinu dana!

Žaklina Nikolić Mojsilović, majka devojčice koju je dečak L. E. udario kamenom, zbog čega je završila u Hitnoj pomoći, kaže da je umesto "izvini" dobila prijavu.

- Ako od žrtve kao što je moje dete, naprave da je nasilnik, onda to nimalo nije dobro za budućnost ove zemlje - kaže Žaklina Nikolić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jedna od 23 roditelja koji su tražili da dečak L. E. promeni školu.

Sa njom se slaže i roditelj Branimir Disić, koji objašnjava da čitavo društvo treba da se zabrine zbog nemoći roditelja da zaštite decu.

- Kada roditelji L. E. ne prihvataju činjenice i kada izostaje saradnja sa školom, to je veoma loša poruka, pogotovo što je majka L. E. prosvetni radnik - kaže on.

Majka dečaka L. E. navela je u prijavi da roditelji ostalih đaka II/4 razreda ove škole u Borči "psihofizički ugrožavaju integritet njenog deteta".

Kako je "Blic" ranije pisao, 23 roditelja podneli su prijave jer L. E. drugu decu šutira, udara, gura, gađa kamenjem, razbija im naočare, cepa sveske i knjige.

Pokušavali su, kako kažu, uz toleranciju i strpljenje da reše problem sa roditeljima dečaka i upravom škole.

Međutim, kada je pre 15 dana L. E. kamenom pogodio devojčicu S. M. (9), zbog čega ju je Hitna pomoć prevezla u Institut za majku i dete, roditelje je izdalo strpljenje.

Presavili su tabak, napisali prijavu i podneli je policiji, prosvetnoj inspekciji i Centru za socijalni rad.

To, ipak, nije bilo dovoljno da se donese odluka da L. E. promeni školu jer zakon nalaže da se u slučajevima vršnjačkog nasilja pojača vaspitni rad sa nasilnikom u školi, da se uključi centar za socijalni rad, policija. Nije moguće dete izbaciti iz škole.

- U školi nam kažu da zakon ne dozvoljava da se đaci osnovnih škola od prvog do četvrtog premeštaju ni iz odeljenja niti iz škole. Ne dozvoljava se ni bojkot nastave. Kako je onda prebačen taj dečak prošle godine iz druge škole - pita Aleksandar Jovanović, jedan od ogorčenih roditelja.

Dečak L. E. već duže vreme ne dolazi u školu, a kako će se slučaj rešiti, niko ne zna.

- Molili smo roditelje dečaka da sami predlože rešenje, nudili pomoć, a naišli smo na arogantno ponašanje, nezainteresovanost za povređenu decu i traženje opravdanja za nasilje. Ne znamo koja je granica koju treba on da pređe da nadležni zaštite 25 učenika - kaže Ivana Borovac, jedan od roditelja.

Prosvetna inspekcija je obavila vanredni nadzor i sačinila izveštaj u koji je "Blic" imao uvid.

U njemu piše da je škola pojačala vaspitni rad L. E. i da se njegovo ponašanje pogoršalo, te da u službenim beleškama učiteljice Marije Jakšić piše da je udarao druge đake, remetio disciplinu na času i da je njegova majka "iskazivala nezadovoljstvo učiteljičinim radom".

U slučaj je uključen i Centar za socijalni rad.

Službene beleške

U izveštaju prosvetne inspekcije, u koji je "Blic" imao uvid, piše i da je direktor škole Mileta Đorović pozivao roditelje dečaka L. E. na razgovor, ali da se oni nisu odazivali.

U službenim beleškama učiteljice Marije Jakšić piše da je učenik L. E. udarao druge đake, remetio disciplinu na času...

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.