Novi dnevni boravak za osobe sa smetnjama u razvoju

Izvor: Glas javnosti, 18.Avg.2010, 07:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi dnevni boravak za osobe sa smetnjama u razvoju

BEOGRAD - Izgradnja novog dnevnog boravka za osobe sa smetnjama u razvoju u Šekspirovoj ulici na Voždovcu biće završena za mesec dana, najavio je zamenik gradonačelnika Beograda Milan Krkobabić.

Novi objekat površine je 1.600 kvadratnih metara i moći će da primi 100 štićenika. Gradi se na placu pored baraka u kojima sada, u neuslovnim prostorijama, vreme provode štićenici Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju.

Tokom obilaska gradilišta >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u Šekspirovoj ulici zamenik gradonačelnika Beograda Milan Krkobabić dao je čvrsto obećanje roditeljima dece sa smetnjama u razvoju, da će svaka opština u Beogradu dobiti svoj dnevni boravak u kojem će deca biti zbrinuta dok roditelji rade.

Krkobabić je najavio i da će plac na kojem se sada nalaze barake i dnevni boravak biti iskorišćen za izgradnju stacionara za trajni smeštaj osoba sa smetnjama u razvoju.

Zamenik gradonačelnika podsetio je da je letnja građevinska sezona u Beogradu u znaku izgradnje i rekonstrukcije mostova, a svojevrstan most predstavlja i novi dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju.

- Ja bih rekao da je i ovo neka vrsta mosta, specifičnog mosta, mnogo bitnog. Upravo da premostimo i prevalimo te razlike koje nas dele, pre svega od naših mladih prijatelja koji imaju određene zdravstvene tegobe, koje život nije štedeo. Na ovaj način uspostavljamo pun kontakt sa njima i vraćamo im dostojanstvo - kazao je Krkobabić.

Jedan od roditelja Zoran Božinović rekao je da dnevni boravak ispunjava njihove dugogodišnje želje i potrebe.

- Drago mi je da vidim da će moj sin kada ne bude mene ni moje supruge ostati u društvu koje će brinuti o njemu i ne samo njemu nego i svoj ostaloj deci- kazao je Božinović.

Dnevni boravak u Šekspirovoj imaće radionice za radno-okupacionu terapiju, fizijatrijski blok, fiskulturnu salu, učionice i senzornu sobu, kuhinju i trpezariju. U dvorištu će se nalaziti nekoliko sportskih terena, a zgrada će biti pod video nadzorom.

Za izgradnju boravka utrošeno je 166 miliona dinara iz beogradskog budžeta, dok će za opremanje objekta biti izdvojeno još 20 miliona dinara.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.