Nove ulice za 26 znamenitih ličnosti

Izvor: Politika, 02.Feb.2012, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove ulice za 26 znamenitih ličnosti

Najnovijom odlukom grada, ova počast ukazana je sportistima, a slede ih naučnici, književnici, umetnici...

Na spisku naziva prestoničkih ulica najnovijom odlukom Gradske uprave našlo se 26 novih imena, a među zaslužnima kojima je ukazana ova čast najviše je sportista. Za njima slede naučnici, književnici, umetnici... Po broju lokacija na kojima će biti upisane nove adrese prednjače rubni krajevi grada na mestima gde su se postojeća naselja najviše proširila. Ovom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << promenom obuhvaćeni su uglavnom delovi pojedinih ulica koji su do sada bili zavedeni pod rednim brojevima.

– Najviše novih imena dodeljeno je u Novom Beogradu i na Paliluli. Važno je da se ne radi o preimenovanju, već da se odluka odnosi samo na one ulice koje su imale privremeni katastarski naziv, najčešće pod nekim brojem, a ne po ličnosti ili pojmu kojima bi tako bila oduzeta ova počast. Tako se, na primer, Vodovodska – treći deo sada zove po čuvenom vaterpolisti Milanu – Galetu Muškatiroviću – ističe Slobodan Stanimirović, predsednik Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica.

On navodi da su se među najuspešnijim sportistima koji su zadužili prestonicu i nekadašnju Jugoslaviju i zbog toga dobili svoje javne površine osim vaterpolista našli i fudbaleri, atletičari, stonoteniseri, atletičari, košarkaši...

  

– Kada smo donosili odluku da se poslenicima iz sveta sporta odužimo na ovaj način konsultovali smo se sa Olimpijskim komitetom Srbije koji predlaže imena. Najbitniji kriterijum jeste da se odaberu oni koji su najzaslužniji i da niko od njih ne bude zapostavljen. Obično se radi o osvajačima medalja i brojnih trofeja, poznatim širom sveta – objašnjava Stanimirović.

Kako navodi predsednik Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica, jedan od uslova da bi neka javna površina bila „krštena” po istaknutoj ličnosti jeste i da od njene smrti prođu najmanje tri godine.

– Takav je slučaj i sa fudbalskom legendom Stjepanom Bobekom, koji će ulicu dobiti čim prođe ovaj period. Kada je reč o njegovom kolegi Rajku Mitiću, namera je da odluka članova komisije bude jednoglasna, pa će i njemu ova počast biti ukazana uskoro – kaže Stanimirović.

Osim sportista, u prestonici je najnovijom odlukom grada svoj kutak konačno dobila i Mileva Marić-Ajnštajn, naučnica i supruga Alberta Ajnštajna.

– Njoj je dodeljena novobeogradska ulica između Savskog nasipa i Vinogradske paralelna sa Dr Ivana Ribara u istoimenom naselju. Dva platoa od sada nose i imena režiserke Soje Jovanović i pesnika Raše Livade. Za razliku od sportista, kada je reč o naučnicima, umetnicima, državnicima i drugim značajnim ličnostima, uglavnom dobijamo pojedinačne predloge sugrađana, na osnovu kojih procenjujemo da li bi trebalo dodeliti sugerisane nazive. Svakako da najnovija odluka komisije nije poslednja i da ćemo na narednim sednicama nastaviti da na ovaj način čuvamo uspomene na najzaslužnije sugrađane. Zadržaćemo dosadašnju praksu da ne bude preimenovanja, već samo promena privremenih katastarskih naziva – zaključuje Stanimirović.

N. Belić

-----------------------------------------------------------

Momčilo Tepavica – teniser, rvač, dizač tegova i arhitekta

Momčilo Tepavica, jedan od sportista koji su najnovijom odlukom Gradske uprave dobili svoju ulicu, prvi je Srbin koji je osvojio medalju na Olimpijskim igrama, a učestvovao je na ovom takmičenju u Atini 1896. godine. Budući da je bio Novosađanin, takmičio se pod zastavom tadašnje Mađarske (Austrija i Ugarska imale su odvojene ekipe), a po profesiji je bio arhitekta.

Osvojio je bronzano odličje u tenisu i peto mesto u rvanju grčko-rimskim stilom. U dizanju tegova, disciplini u kojoj je smatran favoritom, zauzeo je šesto mesto zbog povrede. Prilikom podizanja tegova jednom rukom pokušao je da podigne teret predviđen za obe ruke i tada mu je pukao mišić u levom ramenu. Sledećeg dana pojavio se sa zavojem i uspeo da podigne 80 kilograma. Uprkos povredi, uspeo je da trijumfuje u tenisu.

objavljeno: 02.02.2012

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Beograd: Ulica za Milevu

Izvor: Mondo, 02.Feb.2012

Na spisku naziva prestoničkih ulica najnovijom odlukom Gradske uprave našlo se 26 novih imena, a među zaslužnima kojima je ukazana ova čast najviše je sportista. Ulicu dobila i Mileva Marić-Ajnštajn

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.