Niže cene u prigradskom prevozu, podela grada na zone

Izvor: Studio B, 14.Maj.2015, 20:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niže cene u prigradskom prevozu, podela grada na zone

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kaže da će izmenama sistema gradskog prevoza, karta za prigradski saobraćaj koštati 20 do 30 odsto manje, kao i da će grad biti podeljen u zone, a upotreba vozila u skladu sa pravim potrebama i brojem putnika.

Beograd je na pragu da prvi put sistemski reši problem javnog gradskog prevoza, uvođenjem novog tarifnog sistema i novom mrežom linija. Sledi nabavka novih autobusa kao i raspisaivanje tendera za privatne autoprevoznike, ali će >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << kriterijumi biti strožiji.

- Gradski saobraćajni prevoz rešava se stihijski decenijama u nazad, nikada se nije radilo sistemski kako se to mi radimo u ovom trenutku. Novim merama ćemo od 2016. imati celovit sistemski režim. Jesenas je završeno brojanje putnika u javnom gradskom prevozu, na osnovu koga Saobraćajni fakultet pravi Studiju o optimatizaciji saobraćaja, čija će prva verzija biti gotova u junu, sa idejom da se od 1. septembra ili 1. januara primeni u praksi - najavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali u Beogradskoj hronici RTS-a.

Novi tarifni sistem biće usmeren na kreiranje posebnih zona što će, prema njegovim rečima, omogućiti smanjenje cene karte za 20 do 30 odsto za prigradski saobraćaj.

-Ideja je da se cena karte određuje prema pređenim kilometrima, jer nije realno da mesečna karta u prigradskim naseljima košta oko 7.000 dinara. Želimo da optimizujemo broj vozila na ulicama, jer na osnovu iste studije stepen iskorišćenosti tramvaja u Beogradu iznosi svega osam odsto. Oni su u potpunosti ne iskorišćeni, a sa druge strane imamo autobuske linije koji su prenatrpane. Zbog toga mora da se uradi optimizacija kako bi se, s jedne strane podigao kvalitet saobraćaja, a s druge smanjili nepotrebni troškovi - ukazao je Mali.

On je istakao da je potpisan ugovor za nabavku 30 novih autobusa, dok se sledeće godine očekuje nabavka 80 novih autobusa. Takođe je izašao javni poziv za uvođenje bežičnog interneta u autobusima GSP-a.

-Ove godine ističe ugovor sa privatnim autoprevoznicima u Beogradu, posle koga će biti raspisan novi tender sa višim kriterijumima. Svi privatni autoprevoznici moraće da imaju klima uređaje, brojače putnika, da zadovoljavaju sve neophodne uslove, kako bi se kvalitet saobraćaja u prestonici podigao na viši nivo - zaključio je gradonačelnik.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sistemski rešiti gradski prevoz

Izvor: Akter, 14.Maj.2015

Beograd je na pragu da uvođenjem novog tarifnog sistema i novom mrežom linija prvi put sistemski reši problem javnog gradskog prevoza, a sledi nabavka novih autobusa i raspisivanje tendera za privatne autoprevoznike, ali će kriterijumi biti strožiji nego do sada, izjavio je danas gradonačelnik...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.