Nemački umetnik u Beogradu: Izložba apstraktnih fotografija u Muzeju nauke i tehnike

Izvor: Blic, 10.Avg.2015, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački umetnik u Beogradu: Izložba apstraktnih fotografija u Muzeju nauke i tehnike

U Muzeju nauke i tehnike sutra će biti otvorena izložba apstraktnih fotografija "Ritmogrami" nemačkog umetnika Hajnriha Hajdersbergera, nastalih u periodu 1953-1965, u saradnji sa Institutom Hajdersberger iz Volfsburga.

Kako najavljuju iz te institucije izložbu, koja će trajati do 30. avgusta, otvoriće pomoćnik za zaštitu kulturnog nasledja u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandra Fulgosi.

"Ritmogrami" su apstraktne fotografije snimljene pomoću specijalno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << konstruisane mašine. Autor ih je nazvao ritmogramima, a mehanički analogni računar koji je konstruisao Pendelmasćine ili mašina-klatno, kasnije ritmograf.

Uređaj radi tako da njegova četiri klatna pomeraju svetlosnu tačku za vreme trajanja ekspozicije. Naziv je pozajmljen iz oblasti muzike i reč je o harmoničnim kompozicijama koje se baziraju na odredjenom odnosu frekvencija klatna.

Te foto-eksperimente umetnička kritika smatra generativnom i ranom medijskom umetnošću. Serija fotografija "Ritmogrami" još je u vreme svog nastanka pobudila veliko interesovanje.

Hajdersberger je odrastao u Austriji. Od 1928. do 1931. godine živeo je u Parizu, gde je studirao slikarstvo na Ecole Moderne Fernand Leger i sklopio prijateljstva sa mnogim nadrealistima.

Krajem 1940-ih objavio je svoje prve reportaže, između ostalog u nemačkom časopisu Štern.

Godine 1961. preselio se u Volfsburg, u Nemačkoj, gde je fotografijom dokumentovao život brzorastućeg industrijskog grada.

Fotografski opus tog umetnika je raznolik i kreće se od arhitektonske i industrijske do apstraktne i dokumentarne fotografije.

Dela mu se nalaze u svetskim muzejima, medju ostalima u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku.

Godine 2008. Muzej umetnosti iz Volfsburga priredio mu je veliku retrospektivnu izložbu.

Institut Hajdersberger osnovan je 2002. godine i nalazi se u umetnikovom nekadašnjem ateljeu u dvorcu Volfsburg.

Posvećen je istraživanju i objavljivanju rada Hajnriha Hajdersbergera.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izložba apstraktnih fotografija u Muzeju nauke i tehnike

Izvor: Studio B, 10.Avg.2015

U Muzeju nauke i tehnike sutra će biti otvorena izložba apstraktnih fotografija "Ritmogrami" nemačkog umetnika Hajnriha Hajdersbergera, nastalih u periodu 1953-1965, u saradnji sa Institutom Hajdersberger iz Volfsburga...Kako najavljuju iz te institucije izložbu, koja će trajati do 30. avgusta,...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.