Neimari ginu

Izvor: Politika, 26.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neimari ginu

Vojislav Todorović juče nastradao kada je pao sa građevine na uglu ulica Kneza Višeslava i Ratka Mitrovića. – Peta žrtva od početka godine

Vojislav Todorović (62), radnik, poginuo je juče u 11.30 časova, na gradilištu preduzeća "Delta legal" d.o.o. na uglu ulica Kneza Višeslava i Ratka Mitrovića u glavnom gradu. Do tragedije je došlo kada je Todorović, koji se nalazio na nezavršenoj građevini, na visini od desetak metara postavljao daske. Prema rečima očevidaca, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << on se iznenada okliznuo i pao na zemlju. U tom trenutku, kolegu Slađana Georgijeva, koji se nalazio nekoliko metara od njega, jedna daska je udarila u glavu, posle čega je kolima Hitne pomoći prevezen u Urgentni centar.

Marko Dukić i Dragan Pavlović, inspektori zaštite na radu, prilikom obilaska gradilišta mogli su da konstatuju niz nepravilnosti koje investitor nije ispoštovao prilikom gradnje. Dukić je, videvši neobezbeđenu nezavršenu građevinu, rekao da je na nekim mestima u Beogradu, gde se nešto zida, "pravi Divlji zapad".

– Neverovatno je da se ne vide nikakve zaštitne mere koje moraju da postoje na ovakvim građevinama. Radnik je postavljao daske da bi preko njih moglo kasnije da se hoda, ali je zbog nepažnje ili nepoštovanja zakonom utvrđenih i propisanih mera na radu došlo do tragedije – objašnjavao je Dukić moguću verziju događaja.

Njegov kolega je snimao kamerom i konstatovao da je radnik pao sa visine od gotovo deset metara. Posle nekoliko minuta razgledanja gradilišta, oni su se popeli na građevinu. Već na prvom spratu, Dukić je pokazivao kakvi su sve propusti urađeni.

– Evo, ni na terasi nije postavljena zaštitna ograda. Već sa ove visine, ukoliko bi slučajno pao, radnik bi sigurno nastradao – naglasio je Dukić.

Prilikom penjanja na krov nezavršenog stambeno-poslovnog objekta, inspektori su uočili niz nelogičnosti koje ugrožavaju život radnika na radu. Na pitanje da li radnik mora da ima zaštitnu opremu, Dukić je odgovorio da bez nje nikome nije dozvoljen rad na gradilištu.

– Radnik mora da ima zaštitne rukavice i šlem. Bez toga šef gradilišta ne sme da mu dozvoli da počne da radi. Takođe, u ovom slučaju, nije mi poznato da li je radnik imao tesarski opasač, što je obavezno ukoliko radi na višim spratovima. Pretpostavljam da nije imao, jer u tom slučaju tragedija se ne bi dogodila – smatra Marko Dukić, dodajući da su kazne za nesavesne investitore visoke i da iznose od 800.000 do milion dinara.

Inače, na tabli ispred gradilišta stambeno-poslovnog objekta, u Bloku 49b, ispisano je da je suizvođač radova preduzeće "Delta legal" d.o.o. Takođe, napisano je i to da su radovi počeli 1. maja 2005. i da je trebalo da budu gotovi do 1. maja 2006. godine. Do sada objekat nije završen, a veliko je pitanje kada će i da li će biti predat budućim korisnicima.

Ova nesreća podsetila je na činjenicu da se poslednjih godina najviše nesreća na radu dogodilo na gradilištima širom Srbije. Prema nezvaničnim podacima, za poslednjih pet godina u Republici poginulo je oko 70 ljudi.

Bratislav Cenić, sekretar Nezavisnog sindikata građevine i industrije građevinskog materijala, kaže da ova nemila statistika ukazuje da je smrt na gradilištima posledica loše realizovanih mera zaštite na radu ili njihovog potpunog odsustva. Takođe, do sada nije poznato da je neki investitor odgovarao zbog smrti ili teške telesne povrede radnika.

– Nema većeg gradilišta u Beogradu da na njemu radnik nije nastradao – od gradnje Hrama Svetog Save, supermarketa "Vero", poslovne zgrade "Ušće"... Naš sindikat se trudi da objasni ljudima da moraju da nose zaštitnu opremu, jer je to u njihovom interesu, ali čini se da u tome nemamo mnogo uspeha. Svaki radnik mora da nosi šlem i zaštitne rukavice. Koliko je samo života spaseno kada su radnici na građevini nosili šlem – kaže Cenić.

On napominje da veliki broj mlađih radnika odbija da na vrućinama nosi šlem i da tu leži jedna od potencijalnih opasnosti. Cenić kaže da je sindikat, u saradnji sa inspektorima za zaštitu na radu, izdao proglas u kome je sugerisano da se na gradilištima ne radi u vreme visokih temperatura, od 11 do 15 časova.

– Investitori žele što pre da radovi budu gotovi i ne pitaju u kakvim uslovima rade radnici. To njih ne interesuje. Radnici bi na visokim temperaturama morali da dobijaju i vodu koja bi im omogućila da nesmetano rade. Ko zna zašto je taj čovek pao? Možda ga je udarila sunčanica ili je dehidrirao. To će se utvrditi na obdukciji – istakao je Bratislav Cenić.

Naš sagovornik ističe da u Srbiji ima dosta gradilišta koja poslodavac nije prijavio i da na njima radnici rade "na crno". On tvrdi da u ovoj oblasti vlada potpuni haos i da to svako koristi koliko može.

– Gradi se bez dozvole, radnike plaćaju "na crno", ne plaćaju doprinose, ne daju zaštitnu opremu... Ne može neko da otvori gradilište, a da to ne prijavi inspekciji rada. Tome se mora stati na put, jer se time dovodi u opasnost ljudski život. U lošoj ekonomskoj situaciji, radnici pristaju da rade neprijavljeni, jer će tako da zarade više novca i prehrane svoje porodice. Zato i pristaju da rade i bez osnovnih uslova za rad. Država mora to da spreči, jer u suprotnom broj žrtava može da bude samo veći – zaključio je Cenić.

Dejan Spalović

[objavljeno: 26.07.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.