Ne nadaju se poslu, al’ odlaze na biro rada

Izvor: Politika, 01.Feb.2015, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne nadaju se poslu, al’ odlaze na biro rada

Država ohrabruje kad kaže da bi u 2015. posao trebalo da dobije više od 30.000 građana Srbije. – Za 16 meseci na birou nije dobila nijednu poslovnu ponudu i sada sluša predavanja jer želi da postane preduzetnica

Iz torbe Nade M., kelnerice iz Beograda koja je pre mesec dana ostala bez posla, viri radna knjižica. U njoj je upisano dvadesetak godina staža. Tu su i neoverena zdravstvena knjižica, izvodi, hrpa uverenja... Od kada je proglašena viškom u jednoj ugostiteljskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kući, sugrađanka Nada je prinuđena da čeka u redu beogradske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje. Najviše se raduje novčanoj naknadi za izgubljeni posao, jer su joj mesečne zalihe na izmaku.  

– Kakvu još pomoć očekujete od države? – pitamo je.

– Zaposlenje preko biroa svakako ne. Jasno je da sam ovde zbog naknade i overe knjižice. Od ljudi koji su se ranije našli u istoj situaciji saznala sam da me očekuju popunjavanje formulara i razgovori sa savetnikom. A ono što ja najviše želim jeste posao, jer kod kuće imam dete koje treba da prehranim, obučem, školujem... – zabrinuta je pedesetogodišnja Beograđanka.

Redovi ispred 13 šaltera koji su svakodnevno otvoreni do 14 sati nikako se ne smanjuju. Na svakom od njih, uostalom kao i ispred svih drugih prostorija u kojima rade savetnici za zapošljavanje, gužva ne jenjava.

„Dok čekate, stojte iza linije”, jedno je od upozorenja. A ako neko kojim slučajem pređe crtu pred šalterom, zaposleni službenik ga bez rezerve opominje. Na zidovima – oglasi. Trenutno se traže samo medicinski radnici, ali u Hamburgu, u Nemačkoj.

– Da li verujete u to što čitate? A moja kuma, eto, nema posao kao medicinska sestra. Važno je izgleda da je usred javnog preduzeća koje treba da pomogne sugrađanima da u svojoj zemlji nađu posao raspisan inostrani konkurs. Nečuveno! – u neverici primećuje stariji čovek koji ne želi da se predstavi. Tajac. Većina klima glavom u znak odobravanja.

Četiri sprata iznad u toku je obuka za preduzetništvo. Velika sala je krcata. Kada se oglasilo zvono za predah, nekoliko nezaposlenih odlučilo je da otvori dušu za novine.

U „Industriji precizne mehanike” Lazar M. radio je 12 godina kao vatrogasac. Onda je na njegova vrata zakucao otkaz, ali se ovaj Beograđanin nije odmah prijavio na evidenciju NSZ-a. Više od decenije snalazio se radeći kao građevinski radnik – na „crno”. Pre nekoliko meseci odlučio je da izazove državu od koje očekuje da mu ponudi zaposlenje. Po struci je mašinski tehničar.

– Pošto posla nema, pa nema, odlučio sam da krenem na obuku. Imam 47 godina i želim da pokrenem biznis, da postanem svoj gazda. Ako bude moguće, i dalje ću se baviti građevinom, jer želim da ostanem u oblasti u kojoj sam bezmalo 15 godina poslovao u ilegali, bez dana radnog staža – otkriva otac troje mališana.

Prethodnih 16 meseci, koliko je na birou, Simonidi K. (51) proletelo je munjevitom brzinom. Za to vreme ova samohrana majka nije dobila nijednu poslovnu ponudu od države. Sada je „primorana” da u Nacionalnoj službi sluša predavanja o kreiranju biznis planova. Priznaje da uživa, jer žarko želi da postane preduzetnica. Ideja joj je da otvori kiosk brze hrane.

– Dosta mi je izrabljivanja na „crno” bez poštovanja radnog vremena i prava na prevoz – iskrena je Simonida K., koja je pre svih poslovnih padova u „Železnicama Srbije” provela čak tri decenije. Godine 2005. uzela je otpremninu, i potom stigla na biro.

– Od tada ne biram šta radim. Uglavnom sam „plivala” u ugostiteljskim vodama. Prala sam sudove, ribala i štošta još. Izgubila sam zdravlje, pa čak i na bolovanju dobila otkaz, ali sam zato uspela da odškolujem kćerku koja je nedavno diplomirala u medicinskoj struci – ponosna je Simonida.  

Njena „koleginica” Isidora M. (42) radila je kao knjigovođa u industriji „Imes”. Kad je ostala bez posla, znala je šta je čeka – biro rada na Gundulićevom vencu. U beogradskoj filijali evidentirana je već četiri godine, ali posao nije tražila. Do sada.

– Tako je bilo jer sam imala zdravstvenih tegoba. U trku za zaposlenje vratila sam se pre dva-tri meseca i, eto, odmah sam dobila ponudu. Traži se administrativni radnik, što mi odgovara jer sam završila gimnaziju, a imam iskustva u takvim poslovima – presrećna je sugrađanka.

----------------------------------

Radni mesto posle sedam dana

Neverovatnu sreću u traganju za poslom imao je i Dušan Nenadić (30), dojučerašnji student sociologije sa Univerziteta u Beogradu. Od pre deset dana ovaj momak radi kao profesor u Tehničkoj školi u rodnom Smederevu. Posrednik u zapošljavanju bila je država!

– Sve se odigralo nestvarnom brzinom. Načuo sam da u toj školi traže sociologa jer njihov ide u penziju, pa sam se brže-bolje prijavio na biro. Posle samo sedam dana iz NSZ-a oglasio se moj savetnik: „Dobili ste posao” – priseća se profesor sociologije, koji za sada radi na određeno. Ako se u školi dobro pokaže i dobije posao za stalno, obećava da će da časti!  

----------------------------------

Bez posla 741.906 građana

Prema procenama Nacionalne službe za zapošljavanje,u 2015. godini posao bi trebalo da dobije više od 30.000 građana Srbije. Armiji onih koji bi mogli da se domognu radne knjižice pridružiće se i radnici preduzeća u restrukturiranju koji su zbog situacije u svojim firmama „zaradili” status viška zaposlenih, ali i osobe sa invaliditetom (OSI), mladi, korisnici novčane, socijalne pomoći... Za sprovođenje programa iz kase izdvojeno ukupno 3,3 milijarde dinara. Zaposlenju teže upošljivih građana kumovaće i lokalne samouprave, koje će, kao i prošle godine kada su izdvojile oko 530 miliona dinara, i u 2015. učestvovati u realizaciji lokalnih planova zapošljavanja. U Srbiji je inače, prema podacima sa biroa rada, bez posla 741.906 građana. Od januara do novembra 2014. godine preko ove službe do zaposlenja je došlo 215.435 osoba.

----------------------------------

Brisanje sa evidencije kao kazna

Obaveza nezaposlenih koji su na evidenciji NSZ-a jeste da budu  zainteresovani i spremni da preduzmu sve neophodne aktivnosti koje ih mogu dovesti do zapošljavanja. To znači da moraju da se pridržavaju dogovora koji je postignut sa savetnikom za zapošljavanje, odnosno da se u roku odazivaju na pozive službe. Ako se ogluše o pravila, bez opravdanja, biće izbrisani sa evidencije. U decembru prošle godine NSZ je tako iz registra biroa izbrisala  25.164 osobe.

----------------------------------

Traženi na tržištu rada

– diplomirani farmaceuti

– specijalisti dermatologije, ORL, pedijatrije

– specijalisti radiologije, oftalmologije, neuropsihijatrije

– specijalisti kardiologije i ginekologije

– profesori matematike i fizike

– profesori engleskog i nemačkog jezika

– građevinski inženjeri

– biohemičari

– IT stručnjaci

– inženjeri elektrotehnike

Marija Brakočević

objavljeno: 01.02.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.