Nastavak borbe za „Znak pitanja”

Izvor: Politika, Beta, 20.Maj.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak borbe za „Znak pitanja”

Na skupu u poznatoj kafani viđeni Beograđani apelovali da se ne poništava odluka Vlade Srbije da grad preuzme upravu nad restoranom

„Insistiramo da se kafana ,Znak pitanja’, kao spomenik kulture pod zaštitom države, izuzme iz predstojeće privatizacije Ugostiteljskog preduzeća ,Varoš kapija’ i da se dodeli Muzeju grada Beograda ili nekoj sličnoj ustanovi na upravljanje”, sažeti je zaključak skupa upriličenog juče u ovoj nadaleko čuvenoj kafani. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ugledne ličnosti iz javnog života, od kojih su mnogi redovni gosti restorana, okupili su se kako bi skrenuli pažnju javnosti na petogodišnju borbu više od 3000 viđenih Beograđana koji su svojevremeno potpisali peticiju za očuvanje „Znaka pitanja”.

Veljko Mihajlović, slikar, istakao je da je Mlađan Dinkić, ministar ekonomije, pokrenuo inicijativu za ukidanje rešenja Vlade Srbije iz 2007. godine kojim se „Znak pitanja” izuzima iz imovine UP „Varoš kapija” i dodeljuje gradu Beogradu. Dotična odluka vlade, podsetio je Mihajlović, doneta je kao odgovor na napore i dopise uglednih Beograđana. „Znak pitanja”, uprkos tome, do danas nije prešao u ruke grada, a Beograd u isti mah, prema Mihajlovićevim rečima, nastoji da „lopticu ponovo prebaci vladi”.

– U januaru smo se obratili gradonačelniku Đilasu sa molbom da posredstvom gradske administracije ostvari prenos „Znaka pitanja” na grad Beograd i da ga stavi pod upravu gradskog muzeja, koji već upravlja Konakom kneginje Ljubice, kako bi ova dva objekta bila spojena u logičnu celinu. On nam je dostavio stav gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, u kome se navodi da oni nisu nadležni, kao i Sekretariajta za kulturu, koji tvrdi da nema sredstava. Gradski pravobranilac je izjavio i da „grad nije zainteresovan za ovaj slučaj” – istakao je Mihajlović.

Kao glavnog „krivca” za opstrukciju prenosa, osim Strahinje Sekulića, gradskog pravobranioca, on je naveo i rukovodioce UP „Varoš kapija”. Mihajlović je posebno naglasio da se iza restorana nalazi šest ari placa, koji bi takođe pripali potencijalnom kupcu ukoliko se kafana ne izuzme iz imovine „Varoš kapije”.

Podržavši skup, glumac Petar Kralj istakao je da „Znak pitanja” nije značajan samo za istoriju Beograda, već i za povest mnogih generacija umetnika sa okolnih fakulteta koji su se ovde okupljali kao studenti. Milorad Pavić, akademik u čijoj prozi „Znak pitanja” zauzima značajno mesto, istakao je da „ne treba zatvarati prostor koji bi i u budućnosti mogao nekoga da inspiriše”, dodajući da ova kafana privlači i turiste jer slovi za „stecište beogradskog duha, koji se ne može naći na drugim mestima”.

U predlogu za poništenje vladinog rešenja iz 2007. godine navodi se da to rešenje nije moguće sprovesti, jer „Beograd nema interesa da postane nosilac prava korišćenja objekta”. Agencija Beta izvestila je juče da u Vladi Srbije nije dobila potvrdu da je predlog usvojen, ali je njenim novinarima u kabinetu gradonačelnika rečeno da su rešenja koja nudi UP „Varoš kapija” ekonomski neprihvatljiva za grad. Ali, navodi se i da će gradska vlast učiniti sve da zaštiti kafanu i da je izvesno da „Znak pitanja” neće menjati namenu ni izgled.

D. Bukvić

[objavljeno: 20/05/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.