Izvor: Politika, 19.Dec.2009, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nasilje mladih – dokaz muškosti

Nasilno ponašanje kod nas ustalilo se kasnih osamdesetih godina prošlog veka kada su navijačke grupe postale prepoznatljive po delinkventnim postupcima radi dokazivanja lojalnosti klubu

Drskost i bezobzirnost oduvek su se smatrali poželjnim crtama muževnosti u našem društvu. I danas su ustaljeni u stavovima, a često se promovišu u različitim sferama društva – porodici, medijima, školi, na javnim mestima, sportskim skupovima... Uzrokuju najčešće nepoželjno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ponašanje i eskaliraju u nasilje prema devojkama, ženama, starijima, muškarcima koji pripadaju suprotnim grupama – sportskim, verskim, nacionalnim...

O problemima koje stvaraju muškarci, ali i sa kojima se suočavaju, bilo je reči na konferenciji „Promocija rodno ravnopravnih normi, zdravih životnih stilova i nenasilnog ponašanja mladih” održanoj juče u hotelu „Zira”. Skup su organizovali „CARE International” i partnerske organizacije „Centar E8” i „Inicijative”, uz podršku Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Norveške.

O nasilnom ponašanju mladića u Srbiji i načinima promene stavova govorili su predstavnici ministarstava za omladinu i sport, prosvete i unutrašnjih poslova, predstavljajući nove obrazovne modele koji doprinose zdravom razvoju i suočavanju sa izazovima koje donosi odrastanje.

– Vaspitni momenat je izgubio značaj u obrazovnom sistemu. U osnovnim, srednjim školama i na fakultetima predavači se orijentišu uglavnom na struku i program rada, a pedagogija je iščilela. Psihološki odnos sa decom i adolescentima mora da se poboljša i Ministarstvo prosvete je spremno da pomogne. Mlađi jednostavno uzor traže u starijima koji su puni nezadovoljstva izazvanog ratovima, siromaštvom, sankcijama... Sa Ministarstvom prosvete Crne Gore potpisali smo sporazum o medijaciji, prvi u istoriji dve države, a organizovali smo i mnoge akcije s ciljem sprečavanja delinkventnog ponašanja, poput „Škole bez nasilja”, „Vršnjačke medijacije”... – objasnio je Bogoljub Lazarević, pomoćnik ministra prosvete.

Konferencija je deo trogodišnjeg programa za sprečavanje nasilja na severozapadnom Balkanu, radi promene ponašanja mladića i sprečavanja vršnjačkog nasilja, koji se primenjuje kod nas, u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. U školama učesnicama primenjuju se edukativne radionice praćene kampanjom „Budi muško”, o rodu, polu, seksualnom i reproduktivnom zdravlju, nasilju, zdravom načinu života...

– Evropa nam je propisala 22 preporuke posle utakmice Crvene zvezde i Partizana, na koju su poslali svoje predstavnike. Prve dve, koje smo odmah primenili, jesu formiranje Saveta za sprečavanje nasilja, sa Mirkom Cvetkovićem na čelu, i usvajanje akcionog plana za sprečavanje nasilja. Akcije čine i suzbijanje delinkvencije među navijačima i gostovanje sportista u školama koji deci pričaju o dobrim stranama sporta – ističe Ana Kosovac, predstavnik Ministarstva za omladinu i sport i članica Stalnog komiteta Saveta Evrope za sprečavanje nasilja u sportu.

Reč su imali i ljudi iz Ministarstva unutrašnjih poslova koji su govorili o svom radu u sprečavanju nepoželjnog ponašanja mladih. Naglašeno je da je u poslednjih pet godina 5.000 maloletnika, većinom uzrasta od 16 do 18 godina, izvršilo 7.500 krivičnih dela. Zabeležen je porast držanja i prodaje opojnih droga, rizičnog ponašanja u saobraćaju i „elektronskog nasilja”.

Nasilno ponašanje ustalilo se kod nas od kasnih osamdesetih godina prošlog veka kad su navijačke grupe postale prepoznatljive po delinkventnim postupcima radi dokazivanja lojalnosti klubu. Od tada su narušavanje javnog reda i mira, tuče, priključivanje nasilničkim grupama postali uobičajeno i poželjno postupanje kojima se dokazuje muškost. U ministarstvu kažu da postoje i moderni oblici nasilja – izazivanje rasne i verske mržnje i uživanje opojnih droga. Žrtve modernog nasilja su slučajni prolaznici, mladići iz protivničkih navijačkih grupa, policajci, ali i javna preduzeća i državna imovina.

LJ. Perović

[objavljeno: 19/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.