Napisali svoj udžbenik za informatiku

Izvor: Blic, 27.Mar.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napisali svoj udžbenik za informatiku

Uz zelenu oazu između Čubure i Južnog bulevara nalazi se Osnovna škola „Svetozar Marković". Izjava učenika prvog razreda „Mi smo mali, ali imamo veliko srce", postala je moto škole. Da je zaista tako potvrđuje i veliki broj humanitarnih akcija u kojima je škola učestvovala.



- Za deset godina, svakodnevnim i sistematičnim radom svih zaposlenih uspeli smo da se razvijemo u školu prilagođenu potrebama savremenog doba. Prvi smo uveli informatiku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i strani jezik od prvog do osmog razreda, a naši nastavnici kasnije su držali predavanja drugim kolegama. Naš informatički kabinet je sigurno jedan od najopremljenijih, a od Ministarstva prosvete smo dobili dozvolu da izdamo udžbenik za taj predmet. Ono što nas izdvaja je duh zajedništva koji ovde negujemo. U atmosferi gde vlada međusobno poštovanje nastavnika, roditelja i dece, svaku ideju je lako realizovati - priča za „Blic" Drago Lukić, direktor Osnovne škole „Svetozar Marković".

To što imaju samo 568 učenika, u školi su pretvorili u prednost tako da svaki đak dobija potrebnu pažnju. Dečaci i devojčice posebno su ponosni na Đački parlament. Pomoću njega „izgurali" su neke svoje ideje, a uspeli su čak i da organizuju i žurku za Dan zaljubljenih.

- Dobra je ovo škola. Nastavnicu su korektni i hoće da nam izađu u susret kada su naši zahtevi razumni. Takođe, trude se da nas zainteresuju za ono što predaju, pa znaju da nas iznenade obilaskom neke fabrike, odlaskom u prirodu ili posetom muzeja. Jedino bih voleo da je škola malo prostranija - ističe Luka Crnogorac, učenik osmog razreda i bivši predsednik Đačkog parlamenta.

Nastavnici kažu da im je najvažnije da se ih se njihovi đaci nikada ne postide, niti onoga što su učili. Spoj entuzijazma i zrelosti, ključ je njihovog uspeha.

Poslednjih godina škola je opremljena najsavremenijim nastavnim sredstvima i učilima. Međutim, u školi su modernizovali i program rada kroz razne vannastavne aktivnosti. Jedino što im nedostaje je malo više prostora, ali opštinske i gradske vlasti kažu da će vrlo brzo škola dobiti još pet učionica.

Sutra: Osnovna škola „Stari grad"



Imaju i časove španskog

Osim informatike koja se uči od prvog razreda, u našoj školi se odvija i nastava engleskog, francuskog i španskog jezika. Izuzetno su nam dobre novinarska, muzička, folklorna i recitatorska sekcija, a izdajemo čak dva školska časopisa „Tragač" i „Naše staze". Na raspolaganju im je i biblioteka sa fondom od čak 12.500 knjiga - navodi direktor Lukić.

Klupe u krug

U radu sa decom pokušavam da razbijem monotoniju. Tako da se dešava da klupe poređam u krug, kako bi deca bila skoncentrisanija na nastavu jer ne razmišljaju šta rade drugari koji sede iza njih. Svaki dan ih premeštam da bi se bolje upoznali i međusobno prihvatili. Poseban akcenat stavljamo na prevenciju nasilja i u planu nam je da konstruktivno rešavanje problema uvedemo u sve razrede - kaže učiteljica Svetlana Babić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.