Izvor: Blic, 14.Dec.2016, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEMA PIĆA ZA GSP VOZAČE Stižu novi alkometri, ali i KONTROLE

Oko 4.000 vozača biće podvrgnuto alko-testiranju, ali umesto u aparate saobraćajne policije oni će "duvati" u alkometre koje nabavlja GSP"Beograd!

Firma koja je, prema poslednjim podacima, u minusu na godišnjem nivou od oko 100 miliona evra, odlučila je tako da postane ozbiljna konkurencija policiji i proveri ima li u njenim redovima pijanih vozača. Tenderom koji se zatvara 16. decembra biće nabavljeno devet uređaja i četrdeset paketa usnika (po 100 komada). Unutrašnja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kontrola imaće, tako, dovoljno opreme da neke vozače ispita i više puta.

Praksa da GSP kontroliše svoje vozače na prisustvo alkohola nije nova. Kako kažu iskusni radnici, u proseku jednom godišnjesu na kotoli i dosta diskretno.

- Obično su kontrole pojačane u vreme slava. U proseku nas testiraju jednom godišnje, ali nekad se desi i da za pet dana ponovo naletimo na kontrolu. To se radi u garaži pre ili posle smene, ili tokom smene na okretnicama - ispričao nam je jedan od vozača GSP-a.

Novi aparati koje GSP nabavlja mogu da izmere najviše 5,5 promila alkohola, a moraju da budu u funkciji već dve sekunde nakon paljenja. Garantni rok mora da bude najmanje 12 meseci, a rok isporuke je 30 dana.

GSP je očigledno razmišljao i o mogućim zloupotrebama ili "gledanju kroz prste", pa nabavkom traži aparat koji može da memoriše 5.000 obavljenih testova, sa sve brojem, datumom i vremenom kontrole. Mora da ima i LCD ekran, kao i mogućnost povezivanja na računar.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.