Mozaici na zidu Zoološkog vrta: Umetnička izložba već dve decenije

Izvor: Blic, 16.Jun.2016, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mozaici na zidu Zoološkog vrta: Umetnička izložba već dve decenije

Većina Beograđana ne zna da su prolazeći pored velelepnih mozaika životinja, koji već 20 godina krase zid Zoološkog vrta, zapravo prisustvovali umetničkoj izložbi studenata Akademije likovnih umetnosti.

Svake jeseni, oko 20 mozaika budućih umetnika postavlja se na zid Vrta dobre nade, čime je u samom centru grada izložena stalna umetnička postavka.

- Ovaj trend održava se od 1996., kad je prvi put raspisan konkurs na Akademiji likovnih umetnosti. Od tad je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na zidu postavljeno više od 400 mozaika različitih životinja i nastavićemo to da radimo sve dok cela ograda ne bude ukrašena radovima studenata - priča direktor Beo ZOO vrta Srboljub Aleksić.

Kako kaže, na konkursu se od stotinu radova izabere 20 najboljih, a njihovim autorima uprava Zoološkog vrta obezbeđuje simboličnu novčanu nagradu.

- Svake jeseni studenti pomažu da se naš zid oplemeni sa novim životinjama oslikanim kamenom, pa je novac kojim nagrađujemo njihov trud, samo način da im iskažemo zahvalnost - kaže Aleksić.

Pročitajte još:

Neobičnan ukras zida najviše privlači pažnju stranaca koji dođu u posetu srpskoj prestonici, dok su "starosedeoci" na njega već navikli. Zato, ukoliko do sad niste obraćali pažnju na ove mozaike, zatanite i osmotrite, jer ste zapravo na umetničkoj izložbi radova od više stotina različitih umetnika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.