Most Zemun-Borča kasni u startu

Izvor: S media, 27.Sep.2010, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Most Zemun-Borča kasni u startu

Izgradnja mosta Zemun-Borča kasniće u startu jer kineska kompanija koja je angažovana za taj posao nije uradila ni idejni projekat, a već traži avans od Grada Beograda i države od 86, 7 miliona dolara, piše današnji "Blic".

Kompanija Čajna road and bridž korporejšn (Ćina road and bridge corporation - CRBC), prema pisanju "Blica", nije uradila ni idejni projekat, te glavni nije ni na pomolu, a za radove i isporučen materijal traži avans od 86,7 miliona dolara >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << odnosno 34 odsto od projektovane cene mosta.

Kako piše taj dnevnik gradonačelnik Beograda Dragan Djilas je zbog toga pismeno obavestio kompaniju i ambasadora Kine u Srbiji da je neprihvatljiv takav razvoj dogadjaja.

"Blic" piše i da je u CRBC promenjeno rukovodstvo koje će biti zaduženo za projekat mosta Zemun-Borča, pa će novim stručnjacima trebati još vremena da se upoznaju sa podacima, kao i da se ne poštuje dogovor po kom Grad Beograd predlaže spisak kompanija koje će učestvovati u tom poslu.

Gradonačelnik u pismu ističe da se mora poštovati dinamika realizacije projekta i ugovorenih obaveza, navodi "Blic".

Prema ugovoru, Grad Beograd predlaže domaća gradjevinska preduzeća i proizvodjače gradjevinskog materjala koji u tom poslu treba da učestvuju sa ne manje od 45 odsto, a kako piše "Blic" predstavnici CRBC uveliko putuju po Srbiji i traže proizvodjače sa kojima bi radili.

Kamen temeljac za taj most postavljen je sredinom jula ove godine i tada je rečeno da će izgradnja početi u aprilu 2011, a da će biti završena do proleća 2014. godine.

Ubrzo posle toga izmedju CIP-a i CRBC potpisan je ugovor o izradi tehničke dokumantacije za izgradnju mosta i najavljeno da bi glavni projekat trebalo da bude završen do kraja ove godine.

Planira se da 85 odsto izgradnje mosta finansira kineska "Eksim" banka, a 15 odsto iz Nacionalnog investicionog plana. Grad Beograd snosi troškove ekspropiracije i tehničkih priprema.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.