Mladunci preplavili zoo-vrt

Izvor: Politika, Tanjug, 19.Avg.2009, 02:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladunci preplavili zoo-vrt

Zoološki vrt bogatiji je za tri bebe lava i sedam merkata, čime je još jednom dokazao da spada u red najuspešnijih u reprodukciji životinjskih vrsta u zatočeništvu.

Vuk Bojović,direktor kalemegdanske „oaze”, rekao je Tanjugu da su lavići rođeni pre pet dana i da je ono što ih čini posebnim njihov otac – beli lav, zbog čega će njihovo potomstvo imati snežnu boju, iako je oni nemaju u potpunosti.

–Mnogo su slatki i rastu, bujaju kao iz vode– >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ponosno ih je opisao Bojović.

Podsetio je da pre nekoliko meseci nije uspeo pokušaj da bela lavica dobije porod, a iz iskustva su shvatili da su zbog izuzetno teške reprodukcijeove životinje skupe i tražene.

– Beli lavovi su greška prirode i teško opstaju u njoj. Oni su atraktivni samo za zoo-vrtove, u kojima su nezamenljivi, a na svetu ih ima tek nešto više od 200 – objasnio je Bojović.

Osim lavova, kalemegdansko stanište dobilo je i bebe merkate. Njihove roditelje vrtu je kupio Mik Aničić, uspešni poslovni čovek iz Južne Afrike, koji već duže vreme pomaže zoo-vrtu. Prema rečima Bojovića, te atraktivne životinjice nisu želele da ostanu u luksuznoj kućici sa podnim grejanjem i svim pogodnostima koji su im obezbeđeni, već su se opredelile za otvoreni prostor sličan prirodnom staništu u kome su iskopale mrežu kanala čija se dubina ne može ni proceniti.

–Ko zna gde su sve stigli. Pre nekoliko dana iz kanala je izašlo sedam malih merkata, što je naznaka da će i ubuduće ova vrsta biti uspešno reprodukovana u vrtu. Kad su počeli da se razmnožavaju, tu neće biti kraja. Verovatno ćemo ih davati nekim drugim vrtovima ili ćemo ih stavljati na neko veće mesto – kazao je Bojović.

Istakao je da pre više od 20 godina, kada je postao direktor preduzeća, u vrtu nije bilo mladunaca, a danas gotovo da nema vrste koja ne može da se reprodukuje. U drugim zemljama se svako rođenje životinje u zoološkom vrtu medijski prati kao događaj dana, jer je životinje u zatočeništvu izuzetno teško reprodukovati ali to u Srbiji, kaže, nije slučaj.

D. J.

[objavljeno: 19/08/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BG ZOO: Beli lav dobio naslednike

Izvor: Mondo, 18.Avg.2009, 15:15

Beogradski Zoološki vrt bogatiji je za tri prinove lava i sedam merkata.

Nastavak na Mondo...

Tek rođeni lavići rastu kao iz vode

Izvor: Glas javnosti, 19.Avg.2009

BEOGRAD - Beogradski zoološki vrt bogatiji je za tri prinove lava i sedam merkata, čime je „Vrt dobre nade“ još jednom dokazao da spada u red najuspešnijih u reprodukciji životinjskih vrsta u zatočeništvu...Direktor zoo-vrta Vuk Bojović ispričao je Tanjugu da su lavići rođeni pre četiri...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.