Meksička „Starčeva brada” u Manježu

Izvor: Politika, 11.Maj.2012, 01:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meksička „Starčeva brada” u Manježu

Prvi put otkako Udruženje uzgajivača i ljubitelja cveća Srbije organizuje izložbe, manifestacija posvećena cveću održava se u parku Manjež. Jedni do drugih, na tridesetak štandova, razbaškarili su se kaktusi, muškatle, tuje, jelke, začinsko bilje, orhideje, zamije, krotone, krasule, antunije... Cene zavise od vrste i veličine biljke. Na sajmu koji će trajati do 19. maja, svakog dana, od 9 do 20 sati, mogu da se pazare saksije, lampe od drveta i keramike i ukrasna zidna grnčarija, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i da se dobiju saveti o uzgajanju cveća.

– Sa kaktusima drugujem već deset godina. To je posao za strpljive i „lude”. Mnogi ne znaju da bodlje nemaju baš svi kaktusi. Jedna od vrsta koju možete pogledati jeste i Starčeva brada. Poreklom je iz Meksika i spada u dvadesetak zaštićenih vrsta biljaka u toj zemlji. Čula sam da onaj ko pokuša da ilegalno izveze ovaj kaktus iz Meksika, može da dobije i 20 godina robije. Inače je vrlo otporan, žilav i vitalan za jednog „starca”. A voli „čiča” i da ga maze, da ga glade po „bradi i brkovima”– opisuje Jelena Kovačević ovu biljku, čija je cena 600 dinara.

Na štandu pored kaktusa, kao za smotru postrojene su tuje, srebrne jelke, čempresi elvudi, tise...

– Cene sadnica zimzelenog drveća su od 500 dinara, koliko koštaju takozvani polegli četinari, pa do nekoliko hiljada dinara. Mušterijama su najinteresantnije plava jelka, koja nastaje kalemljenjem i zlatnožuta tisa koja ima neobičan oblik – ističe prodavac Mile Ignjatović.

Kupce mame i kaktus euforbija, čuvarkuće obojene u jarke boje, vrisela, bendžamin i takozvano cveće sreće, koje košta oko 400 dinara, objašnjava Marina Medenica, na čijem se štandu mogu dobiti korisni saveti o negovanju biljaka.

Fontanica od bambusa košta oko 3.000 dinara i u poslednje vreme pravi je hit među baštovanima.

– Bambus ne truli u vodi, a nekada su se u Japanu fontane koristile u poljima kako bi rasterale ptice, jer bambus pod pritiskom vode udara o kamen. Danas se gotovo nijedan vrt u ovoj zemlji ne može zamisliti bez ove fontane – priča Nebojša Vukin, koji je u parku Manjež izložio žuboreće oaze koje sam kreira.

----------------------------------------------

Park dobio ime po školi jahanja

Park Manjež, koga omeđuju ulice Nemanjina, Resavska, Kralja Milana i Svetozara Markovića, Nazvan je po školi jahanja, jer je na toj lokaciji do 1931. godine bio smešten Gardijski konjički puk sa štalama i kasarnama.

Ova zelena oaza podignuta je između 1931. i 1933. godine na osnovu postavke Generalnog plana iz 1923. Projektant parka, koji je prvobitno nazvan „Park Njegovog veličanstva prestolonaslednika Petra” je inženjer Aleksandar Krstić, pionir moderne hortikulture na našim prostorima. Park predstavlja jednu od retkih zelenih površina užeg dela grada, oblikovanu u klasicističkom stilu.

B. V.

objavljeno: 11.05.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.