Medved najavio kraj zime

Izvor: Studio B, 15.Feb.2011, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medved najavio kraj zime

U beogradskom Zooloskom vrtu medved je izašao iz jazbine, što bi po narodnom verovanju trebalo da znači da će zima biti kratka.

Dan je bio oblačan, a medved je prvo posmatrao situaciju u blizini pećine, a zatim se prošetao do ograde sa drugim kavezom.

U narodu se veruje da je Sretenje prekretnica između zime i proleća. Smatra se da nije dobro da je vreme lepo i sunčano, jer će se zima produžiti još šest nedelja. Mečka koja vidi svoju senku vraća se i >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << nastavlja zimski san.

"Možda je ovo dobro što je medved izašao jer to bi trebalo da znači da zima neće dugo trajati, ali to je vrlo nepouzdano", izjavio je direktor "Rta Dobre nade" u Beogradu Vuk Bojović.

On je, međutim, istakao da medvedi u beogradskom zoološkom vrtu zimi ne spavaju, jer imaju dovoljno hrane i gotovo svakodnevno izlaze iz pećine da se protegnu.

"Ni hladnoća ni Sretenje nisu razlog što mečke-medvedi ne spavaju, već oni u šumi spavaju jer ne mogu da nađu hranu pa zato idu u hibernaciju u kojoj ostanu celu zimu", rekao je Bojović.

"Priča je lepa, priča je pitka i ja ne bih hteo da je kvarim, pa tako oni koji hoće da shvate da će zima trajati kratko neka se raduju tome, pa ko u priču hoće da veruje neka veruje", rekao je dirketor "Rta dobre nade" u Beogradu.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mečka nije videla svoju senku, zimi se bliži kraj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Feb.2011

BEOGRAD -..Mečka u Beogradskom zoološkom vrtu danas je izašla iz jazbine, ali zbog oblačnog vremena nije mogla da vidi svoju senku, što prema narodnom verovanju znači da zima neće još dugo potrajati...Dan je bio oblačan, a medved je prvo posmatrao situaciju u blizini pećine, a zatim se prošetao...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Proleće stiže brzo: Medved iz zoo-vrta izašao iz jazbine

Izvor: Blic, 15.Feb.2011

U beogradskom Zoo-vrtu medved je danas izašao iz jazbine, što bi po narodnom verovanju trebalo da znači da će zima biti kratka. Prognoza na osnovu ponašanja mrkih medveda koji su smešteni u Centru za prihvat konfiskovanih medveda u naselju Banoštor još je preciznija: “Hladno vreme će potrajati...

Nastavak na Blic...

Medveđa prognoza - Proleće stiže za 40 dana

Izvor: Blic, 15.Feb.2011

U beogradskom Zoološkom vrtu medved je danas izašao iz jazbine, što bi po narodnom verovanju trebalo da znači da će zima biti kratka. Prognoza na osnovu ponašanja mrkih medveda koji su smešteni u Centru za prihvat konfiskovanih medveda u naselju Banoštor još je preciznija: "Hladno vreme će...

Nastavak na Blic...

Medved izašao iz jazbine

Izvor: RTV Pink, 15.Feb.2011

Moguća kratka zima. . . U beogradskom Zooloskom vrtu. medved je danas izašao iz jazbine, što bi po narodnom verovanju. trebalo da znači da će zima biti kratka.

Nastavak na RTV Pink...

Mečka nije videla svoju senku, zimi se bliži kraj

Izvor: SrbijaNet.rs, 15.Feb.2011

Mečka u Beogradskom zoološkom vrtu danas je izašla iz jazbine, ali zbog oblačnog vremena nije mogla da vidi svoju senku, što prema narodnom verovanju znači da zima neće još dugo potrajati. Prema narodnom verovanju, ako mečka na Sretenje izadje iz jazbine i ugleda

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Medved u Zoološkom vrtu izašao iz pećine

Izvor: Danas, 16.Feb.2011, 00:49

U Beogradskom zoološkom vrtu medved je juče izašao iz pećine. Dan je bio oblačan, a medved je prvo posmatrao situaciju u blizini pećine, a zatim se prošetao do ograde sa drugim kavezom.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.