MEDVED IZAŠAO IZ JAZBINE, ZIMA NEĆE DUGO

Izvor: Kurir, 15.Feb.2011, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MEDVED IZAŠAO IZ JAZBINE, ZIMA NEĆE DUGO

BEOGRAD - U beogradskom Zoološkom vrtu medved je izašao iz jazbine, ali po oblačnom danu nije video svoju senku. To bi, po narodnom verovanju, trebalo da znači da će zima biti kratka.

Kada je izašao iz jazbine medved je prvo posmatrao situaciju u blizini pećine, a zatim se prošetao do ograde sa drugim kavezom i nije se vratio da nastavi zimski san.

U narodu se veruje da je Sretenje prekretnica između zime i proleća. Smatra se da nije dobro da je vreme lepo i sunčano, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << jer će se zima produžiti još šest nedelja. Mečka koja vidi svoju senku vraća se i nastavlja zimski san.

- Možda je dobro što je medved izašao i nije video svoju senku, jer to bi trebalo da znači da zima neće dugo trajati, ali to je vrlo nepouzdano - izjavio je agenciji direktor "Rta Dobre nade" u Beogradu Vuk Bojović.

On je, međutim, istakao da medvedi u beogradskom zoološkom vrtu zimi i ne spavaju, jer imaju dovoljno hrane i gotovo svakodnevno izlaze iz pećine da se protegnu.

- Ni hladnoća, ni Sretenje nisu razlog što medvedi ne spavaju. Oni u šumi spavaju jer ne mogu da nađu hranu, pa zato idu u hibernaciju u kojoj ostanu celu zimu - objasnio je Bojović.

On je ipak dodao da ne želi da kvari lepu priču, pa tako oni koji hoće da veruju da zima neće još dugo trajati neka se raduju tome.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.