Mali: Kineske kompanije zainteresovane za ulaganje u Beograd

Izvor: Studio B, 26.Okt.2015, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali: Kineske kompanije zainteresovane za ulaganje u Beograd

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali razgovarao je tokom prvog dana posete Kini sa gradonačelnikom Pekinga Vang Anšunom o jačanju saradnje dva grada, kroz ekonomske, kulturne i turističke aspekte.

-Dobre političke odnose naše dve zemlje treba da prati i bolja ekonomska saradnja dve prestonice. Još 1980. godine smo sa Pekingom potpisali Sporazum o saradnji dva glavna grada i mislim da smo predugo čekali da neke ideje sprovedemo u konkretne aktivnosti. Ova godišnjica predstavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << značajan pomak u tom smislu, jer sada imamo konkretne projekte koji čekaju na realizaciju, rekao je gradonačelnik Mali.

On je istakao da postoji veliki potencijal za saradnju koji je još uvek neiskorišćen i podsetio na projekte poput završetka obilaznice, izgradnje novog drumsko - železničkog mosta na Dunavu, brze pruge Beograd- Budimpešta, nove luke Beograd, za koje su kineske kompanije pokazale zainteresovanost, a koji čekaju realizaciju.

Takođe, bilo je reči o dva tunela koja su veoma značajna za Beograd - to je tunel kroz Topčider koji treba da poveže Most na Adi i Autokomandu i tunel koji treba da poveže Novi Beograd i Bulevar despota Stefana.

Mali je dodao da je turizam privredna grana koju tek treba razvijati, kao i da kulturna razmena dva naroda može biti na mnogo višem nivou pravljenjem Kineskog kulturnog centra, o čemu se sa kineskim ambasadorom u Beogradu uveliko razgovara.

Gradonačelnik Vang je izrazio zadovoljstvo ovom posetom i naglasio da ona treba da predstavlja jačanje saradnje dva već bratska grada i dobar osnov za njeno unapređenje.

- Razmena iskustva treba da nam postane redovna obaveza, a moj zadatak je da podržim kompanije koje su spremne da ulažu u Grad Beograd, rekao je Vang.

Mali je danas posetio i Privrednu komoru Pekinga, a pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević je tom prilikom pekinškim kompanijama koje se bave infrastrukturom predstavio projekte Grada Beograda.

-Najveće interesovanje pokazali su za velike infrastrukturne projekte i predložili različite modele saradnje i finansiranja, a interesovali su se i za privatizaciju PKB-a. Sa predstavnicima ovih kompanija razgovarali smo o mogućnostima ulaganja u novu Autobusku stanicu i železničku stanicu Prokop, a pokazali su veliko interesovanje i za izgradnju metroa i projekat za prečišćavanje otpadnih voda - istakao je Mali.

On je rekao da postoje razni modaliteti za učešće kineskih kompanija, od javno- privatnog partnerstva, do klasičnog finansiranja.

-Važno je samo da ih privučemo. Oni su došli do tog nivoa da su lideri u velikom broju privrednih grana. Nama treba njihovo znanje, kao i njihova tehnologija i zato smatram da će ova poseta, i jačanje saradnje između dva glavna grada samo dodatno ojačati našu poziciju kao glavnog saveznika Kine u ovom delu Evrope, zaključio je gradonačelnik.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gradonačelnici Beograda i Pekinga o sаrаdnji

Izvor: Akter, 26.Okt.2015

Grаdonаčelnici Beogrаdа i Pekinga, Sinišа Mаli i Vаng Anšun, rаzgovаrаli su u Pekingu o jаčаnju sаrаdnje dvа grаdа, kroz ekonomske, kulturne i turističke projekte..Tokom posete Kini Mali je istаkаo dа postoji veliki potencijаl zа sаrаdnju koji je još neiskorišćen i podsetio...

Nastavak na Akter...

Mali: Kina zainteresovana za ulaganje u Beograd

Izvor: Blic, 26.Okt.2015

Gradonačelnik Beograda, Siniša Mali, razgovarao je tokom prvog dana posete Kini sa gradonačelnikom Pekinga,Vang Anšunom, o jačanju saradnje ova dva grada...Sporazum o saradnji ova dva grada potpisan je 1980. godine, a sada postoje i konkretni projekti koji treba da se realizuju...-Najveće interesovanje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.