Lutke-bebe i robot po meri devojke: Šta vas sve čeka na sajmu škola u DOB

Izvor: Blic, 29.Mar.2016, 19:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lutke-bebe i robot po meri devojke: Šta vas sve čeka na sajmu škola u DOB

Sajam srednjih stručnih i umetničkih škola počeo je danas u Domu omladine, a beogradski osnovci ovde mogu da se informišu o upisu i smerovima u 40 škola.

Ako se uputite ka Domu omladine, nemojte se iznenaditi kada vas na ulazu dočeka mladić u uniformi pilota, kuvara ili doktora. Svaki od njih reći će vam zašto je baš njegova škola ta koju bi trebalo upisati i rado će vam odgovoriti na sva pitanja.

Unutra, nalaze se štandovi 40 beogradskih strukovnih i umetničkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << škola, a svaki od njih uredili su učenici na način koji najbolje oslikava šta se u njihovoj školi uči.

Na štandu Medicinske škole Beograd dočekaće vas učenici u belim mantilima i sa maskama na licu, dok u rukama drže lutke-bebe.

- Uglavnom nam prilaze osnovci iz provincije, pitaju nas o predmetima i profesorima, žele da znaju kako bi se uklopili - kažu učenici ove škole.

Nedaleko od njih, učenik Ugostiteljske škole Nikola Maljević, priča da mladi više prilaze kako bi probali koktel koji se sprema na štandu ove škole, ali ističe da se dosta njih interesuje i koje stručne predmete imaju.

Profesorka engleskog jezika Dragana Ekmečić iz OŠ "Miloje Vasić" u Kaluđerici povela je sa sobom 70 đaka ove škole, učenike osmog razreda.

- Devojčice uglavnom žele da upišu medicinsku ili ekonomsku školu, dečaci elektrotehničku, vazduhoplovnu ili gimnaziju. Dosta je onih koji se dvoume između gimnazije i neke od stručnih i umetničkih škola - kaže za "Blic" profesorka Ekmečić.

Mnogo osmaka došlo je sa roditeljima. Tamara Lazarević iz Borče, došla je sa mamom Snežanom kako bi rešila dilemu oko upisa.

- Nisam se mešala u izbor ni njenom bratu, pa tako i njoj prepuštam da odluči. Meni je najbitnije da dobro uradi test, kako bi mogla da ide u školu koju želi - ističe Snežana.

Osim štandova škola i razgovora sa srednjoškolcima, učenici i roditelji mogli su za savet da pitaju i nekoga za štandom Nacionalne službe za zapošljavanje.

- Tipične greške su opredeljivanje na osnovu blizine škole ili na osnovu izbora vršnjaka - kaže psiholog i savetnik za karijerno informisanje NSZ Ivana Božić.

Ona smatra da se najveći broj problema oko izbora srednje škole može rešiti pravilnim informisanjem.

- Profesionalna orijentacija ne može mnogo da pomogne onima koji se pre nje nisu raspitali o školama, smerovima i predmetima - dodaje psiholog.

Zainteresovani đaci sajam mogu da posete i sutra od 10 do 16 sati.

Mlada programerka i učenica i profesorka

Iako se štand Politehničke škole izdvaja po robotu koji se poput autića kreće po njemu, ono što je posebno zanimljivo jeste da je devojčica ta koja ga je programirala.

U odeljenjima ove škole često nema ni jedne devojčice.

- Naša škola je prva u Srbiji koja će na takmičenju za srednje stručne mašinske škole doneti arduino, a ne lego robote. Ja sam prva koja ga je programirala i sada držim sekciju o ovim robotima kao profesorka - kaže učenica četvrte godine ove škole Katarina Perendić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.