Luna parkove niko ne kontroliše

Izvor: Politika, 04.Avg.2011, 23:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Luna parkove niko ne kontroliše

Provera ispravnosti na svake tri godine je sasvim dovoljna kada je reč o parkovima koji nisu putujući. – Kalemegdanska panorama vrti se već 46 godina

Rad luna parkova u Beogradu i ispravnost sprava na kojima mališani podjednako uživaju i leti i zimi niko ne kontroliše! Ako se dete povredi na neispravnoj ili dotrajaloj vrtešci, voziću, toboganu, automobilu na struju ili panorami, roditelji neće lako moći da pronađu krivca za pokvarenu mašinu. Opštinski odseci za komunalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poslove koji izdaju dozvole za zauzeće javne površine, preduzeće „Zelenilo”, čak i republička tržišna inspekcija nisu prave adrese jer, kako saznajemo, nijedna od ovih institucija ne kontroliše njihov rad u toku godine.

Ni do tačnog broja registrovanih luna parkova u prestonici nije jednostavno doći. U gradskom Sekretarijatu za inspekcijske poslove kažu da ih ima svega pet – dva na zemunskom keju, isto toliko na Vidikovcu i jedan na Banjici, dok vlasnik Aleksandar Županjevac, direktor firme „Nomad” i većinski vlasnik preduzeća „Adrija” pod čijim okriljem rade luna parkovi na Vidikovcu i Kalemegdanu, tvrdi da u Beogradu ima devet ovakvih kutaka za zabavu najmlađih.

– Od tog broja samo su dva namenjena deci školskog uzrasta, dok u Srbiji ima i bezmalo 150 autodroma, koji su sastavni deo pravog luna parka. Naša dva igrališta pod otvorenim nebom, na Kalemegdanu i Vidikovcu, apsolutno su bezbedna za korišćenje jer se rad mašina redovno ispituje – tvrdi Županjevac, dodajući da na svake tri godine ovlašćena firma mora da uradi ateste na struju i potom izda sertifikat o ispravnosti sprava.

– Poslednji put proverili smo rad mašina pre godinu dana. Kontrola njihove ispravnosti na svake tri godine je sasvim dovoljna jer je reč o parkovima koji nisu putujući. Za to vreme ništa ne može da se pokvari jer se sprave ne pomeraju, dok pokretni luna parkovi, kao što je na Novogodišnjem vašaru, uvek moraju da se ispituju uoči puštanja u rad – ističe direktor firme „Nomad”. Sem trogodišnjih atesta, radnici su u obavezi da na svakih pet dana „izduvaju” sve motore na spravama, podmažu ih, zamene četkice...

Kalemegdanski luna park, koji je grad osnovao još 1958. godine i potom predao na korišćenje firmi „Adrija”, doteruje se na svake dve-tri godine. Šest godina posle otvaranja, pre 48 godina u njemu se prvi put zavrtela i panorama, za koju Županjevac tvrdi da je i dan-danas u besprekornom stanju.

– Beogradska panorama jedna je od najmlađih stabilnih vrteški u Evropi. Potpuno je bezbedna, kao i svaka vrteška u svetskim luna parkovima jer, otkako se koristi, na njoj nikada nije zabeležen smrtni slučaj ili povreda – objašnjava Županjevac. 

Vozići, automobili na struju i vrteške usidrene nadomak Zoološkog vrta, kao i na Vidikovcu, na prvi pogled deluju kao da ih je pregazilo vreme. Prosečna starost ovih mašina u najdugovečnijem parkiću je desetak godina, ali nadležni podsećaju da se sprave redovno ulepšavaju, pa će tako upravo ovih dana početi obnova karusela, a potom i vozića. Do kraja godine, poručuje vlasnik, sve u kalemegdanskom zabavnom parku biće tip-top. Vidikovačko igralište staro je pet godina, dok su sprave u njemu „pregazile” tri godine više. Pre četiri godine ovaj kutak za razonodu najmlađih proglašen je najlepšim luna parkom u Jugoistočnoj Evropi.   

Po veličini najveće beogradsko zabavište pod otvorenim nebom nalazi se na zemunskom keju. Zauzima dva ara placa i najmanje deset godina „krasi” šetalište duž Dunava. U odseku za komunalne poslove opštine Zemun saznajemo da dozvole za zauzeće javne površine na zemunskom keju imaju samo dva luna parka, jer su oni stacionirani u toku cele godine, dok ostalih sedam-osam manjih igrališta posluje s vremena na vreme. Dva zabavna parka u Tašmajdanu izbrisana su ove godine sa mape pokretnih zabavišta jer investitor u postupku obnove ove oaze nije želeo, kako su potvrdili u opštini Palilula, da zelenu površinu „naruži” vrteškama, vozićima, automobilima na struju...

----------------------------------------------

Put do dozvole

Da bi zainteresovana firma mogla da konkuriše za postavljanje luna parka na teritoriji Beograda, mora da podnese zahtev u opštini na kojoj se nalazi. Tada opštinske službe, uz saglasnost Sekretarijata za urbanizam, izdaju dozvole, najčešće na period od godinu dana. Ukoliko je objekat na zelenoj površini, nadležno je „Zelenilo Beograd”. Uz sve to, vlasnicima je potrebna i dozvola Sekretarijata za saobraćaj koji treba da proceni da li će luna park ugrožavati obavljanje toka saobraćaja i hoće li njegova pozicija odvlačiti pažnju vozača.

M. Brakočević

objavljeno: 05.08.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.