LEGENDE PRESTONCE Ove ljude Beograd nikad neće zaboraviti

Izvor: Blic, 17.Apr.2015, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LEGENDE PRESTONCE Ove ljude Beograd nikad neće zaboraviti

"Klavire prevozi Ostoja" - ako bar jednom u životu niste naišli na ovaj natpis, ne možete sebe nazvati Beograđaninom. Ostoja Vukašinović, legendarni majstor koji se krio iza njega, samo je jedan od gradskih heroja koje će prestonica zauvek pamtiti.

"Čovek od čelika", koji se proslavio između dva svetska rata, na ulicama Beograda je savijao zubima metalne šipke, visio držeći u zubima uže povezano sa avionom koji je nadletao Kalemegdan... U toku okupacije snimio je i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prvi srpski zvučni film "Nevinost bez zaštite".

Proslavio se u nekoliko letnjih noći 1979, kada je u ukradenom "poršeu" oduzimao dah prolaznicima i zadavao muke miliciji. Akcije je najavljivao na radiju, a radoznali Beograđani bi uveče odlazili do Slavije da gledaju njegov šou – kako uspeva da utekne plavim "zastavama" sa rotacionim svetlima.

Legendarni saobraćajac iz sedamdesetih godina zbog kog su na raskrsnicama prestonice i pešaci zastajali da gledaju njegovu koreografiju, a njegovim gracioznim pokretima divili su se i strani novinari i diplomate. Pozvan je da svoju umetnost pokaže i na londonskom Oksford stritu, a gostovao je i u drugim evropskim prestonicama.

O pogibiji legendarnog srpskog Ikara na Kalemegdanu, ali i o drugim likovima koje prestonica neće zaboraviti, pročitajte na sajtu "24 sata".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.