Kulturno blago prodato kao sirovina za livnice

Izvor: Politika, 26.Maj.2010, 11:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kulturno blago prodato kao sirovina za livnice

„Dečak sa krčagom” sa Čukur česme i golubovi iz fontane „Buđenje” pronađeni u džakovima. – Jedan od osumnjičenih za krađu priveden, a biće podneta i krivična prijava i protiv trgovca koji je kupio ukradenu robu

Jednog od osumnjičenih za koje se pretpostavlja da je učestvovao u krađi skulpture „Dečak sa krčagom” sa Čukur česme, golubova iz fontane „Buđenje” ispred Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić” i bronzane ploče sa muzeja Vuka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i Dositeja privela je policija. Priveden je i vlasnik otpada na Zrenjaninskom putu kome su lopovi prodali robu. On je posle razgovora pušten, a protiv njega će biti podneta krivična prijava. Krađe predmeta od bronze, mesinga, bakra i sličnih materijala postale su u poslednje vreme jedan od unosnijih poslova kojima se sakupljači sekundarnih sirovina bave.

– Polomljeni delovi „Dečaka sa krčagom” pronađeni su u radnji koja se bavi otkupom sekundarnih sirovina, kada smo obavili kontrolu ovog objekta. Pregledali smo radnju i pronašli dva džaka. U jednom je bila izlomljena statua „Dečaka sa krčagom”, a u drugom golubovi iz fontane. Iako radimo kontrolu ovakvih objekata, imamo dosta problema pri utvrđivanju činjenica o tome koja se roba tu prodaje. Vlasnici ili njihovi radnici ne napišu na računu koja je vrsta sirovine kupljena, već samo naznače, recimo, da je pazareno tri kilograma Cu (bakra) – objašnjava Uglješa Stešević, šef odseka za suzbijanje teških krađa.

Prema njegovim rečima, zakon vlasnike ovih objekata obavezuje da u slučajevima kada im neko proda „sumnjivu” robu ili im je ponudi obavezno pozovu policiju i prijave slučaj.

– To se, međutim, retko dešava i vlasnici kada otkrijemo ukradenu robu obično kažu da ne znaju odakle potiče. Kada neko donese bakar, onda možda ine može da se posumnja odakle je jer lopovi obično pretope kablove i isporuče ga u komadu. Kada, naprotiv, neko dopremi deo spomenika ili kandilo onda kupac mora da se zapita za poreklo robe i prijavi to – ističe Stešević.

Preprodajom predmeta od metala obično se bave sakupljači sekundarnih sirovina. O njima, se, tvrdi šef odseka za suzbijanje teških krađa, ne može govoriti kao o organizovanim bandama, već više o ljudima koji se isključivo bave samo tom vrstom pljačke.

– U ovim grupama ima i maloletnika. Lopova koji donose „sumnjive” sirovine nema mnogo i vlasnici otpada ih uglavnom dobro poznaju. Cilj kradljivaca je brza zarada. Njima je bitno da poharaju što više robe. Kilogram bakra košta oko 300 dinara, bronza i mesing su od 160 do 170 dinara, olovo i aluminijum oko 60 dinara, gvožđe 11 i 12 dinara, dok se za lim dobije oko deset dinara – kaže Stešević.

Preprodaja ovih metala i legura vodi se kao prikrivanje i za takvo delo sledi novčana kazna ili zatvor do tri godine. U slučajevima da vrednost pokradenih predmeta prelazi milion i po dinara, zaprećena je kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

– Da bi se prekinula ova vrste trgovine, važno je da se kradljivci i preprodavci sankcionišu na efikasan način – napominje Stešević.

Za sada, prema nezvaničnim informacijama, većina otpada radi na „divlje”, pa je teško utvrditi ukupan broj stovarišta na teritoriji prestonice. Retko se govori o uredbama i dokumentaciji koja je potrebna da bi neki ovakav objekat poslovao kao legalno i uredno registrovana firma i koliko njih poseduje uredno pribavljene papire.

Da se novi Zakon o upravljanju otpadima, usvojen prošle godine, uz neke izuzetke, uglavnom ignoriše dokazuje i činjenica da većina pokradenih predmeta koja su se našli na „crnom” tržištu nikada nije pronađena. U javnosti se već neko vreme može čuti da ih u Beogradu kontroliše tri puta manje inspektora, nego što bi trebalo. Duž Zrenjaninskog puta, Ibarske i Savske magistrale i drugih važnijih putnih pravaca sve je više ovih stovarišta na kojima završava metalna roba.

– Kada ugledamo da je neko doneo delove šahta, telefonske i strujne kablove, odbijamo da otkupimo te predmete. Zadržavamo uglavnom stare cevi, odbačenu žicu i ostatke bele tehnike, proizvode za koje ne postoji sumnja da su kradeni – objašnjava jedan od vlasnika otpada na Zrenjaninskom putu, čiji je „kolega” iz susedne firme od sakupljača sekundarnih sirovina otkupio razbijenu skulpturu dečaka sa Čukur česme.  

B. Vasiljević – N. Belić

[objavljeno: 26/05/2010]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Ukradena ploča sa spomenika Nikoli Tesli

Izvor: Press, 27.Maj.2010, 01:08

Nakon krađe biste dečaka sa Čukur-česme i bronzanih golubova sa fontane "Buđenje", na meti vandala našao se i spomenik Nikoli Tesli! Mesingana ploča sa spomenika našem najvećem naučniku ispred zgrade tehničkih fakulteta ponovo je ukradena. Ovo je drugi put za dve godine da lopovi skrnave spomenik...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.