Kuće na Karaburmi i dalje tonu, sanacija tek u septembru

Izvor: Večernje novosti, 30.Maj.2016, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuće na Karaburmi i dalje tonu, sanacija tek u septembru

I dalje tonu domovi usled klizišta koje je proradilo zbog gradnje tržnog centra. Pukotine na zidovima sve veće, problem i sa cevima za vodu KUĆE stanara u Uralskoj i Lipetskoj ulici na Karaburmi, čiji su zidovi popucali kada je usled izgradnje tržnog centra "Belgrejd plaza" u martu proradilo klizište, i dalje tonu! Postojeće pukotine u zidovima su sve veće, a svakodnevno se pojavljuju i nove. Ipak, u dogovoru sa nadležnima iz "Bejlgrejd plaze", domovi dvadesetak porodica >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << bi trebalo da budu sanirani početkom septembra. - Svakog jutra ugledam novu pukotinu na nekom zidu - govori Ljubica Marinović (63) iz Uralske 10. - Duž procepa u zidovima koji su nam u potpunosti ispucali 17. marta stavili smo novine. Pukotine su svuda - po plafonu, zidovima, ispod štokova prozora. Vrata na sobi smo morali da skratimo za pet santimetara, jer je kuća počela da tone! Dvorište porodice Marinović puno je rupa, a u neke od njih i stopalo može da stane. Usled popuštanja tla, popucale su im i vodovodne cevi. - Dolazili su ljudi iz "Plaze" - navodi Ljubica. - Opet su gledali gde je šta napuklo, potonulo, kolika je šteta. Obećali su nam da će sve sanirati. Dogovor je da radovi počnu u septembru. Ipak, u toj izjavi saglasnosti koju su potpisali svi stanari čije su kuće oštećene, u članu četiri, navodi se da "Belgrejd plaza" nakon popravke kuća u septembru nije više odgovorna za oštećenja koja bi se pojavila naknadno. Zato se mnogi od njih opravdanio pitaju kakav će biti kvalitet tih radova. - Ko meni garantuje da će to biti dobro urađeno? - pita se Ljubiša Đorđević iz Lipetske 5. - Šta ako i to "zamažu" kao što su i ulicu koja je napukla deset santimetara u dubinu? Ceo zid u kuhinji mi se odvojio, a pločice popucale u kupatilu. Ne znam ni da li će da lupaju sve pločice, pa da stavljaju nove, ili će samo za zamalterišu rupe. Ništa nisu rekli kako će da poprave. Popravkom će sa sebe da skinu odgovornost, a mi ćemo posle da gledamo šta ćemo. TLO PUNO PODZEMNIH VODA PRE nego što je počelo rušenje fabrike "Sport star" na čijem mestu je počela gradnja tržnog centra u Višnjičkoj ulici, kuće u okolini dobile su sistem za lasersko praćenje pomeranja tla i objekata na njemu. - Znali su da je tlo sklono pokretima i puno podzemnih voda i pre nego što su počeli sa gradnjom - tvrdi Miodrag Pešić, jedan od ugroženih stanara. - Zato su i postavili sistem za praćenje pomeranja tla. Samo se nisu nadali da će ovoliko potonuti i izazvati svu ovu štetu.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

BG: Kuće tonu i pucaju zbog gradnje tržnog centra

Izvor: B92, 30.Maj.2016

Beograd -- Kuće stanara na Karaburmi, čiji su zidovi popucali kada je usled izgradnje tržnog centra "Belgrejd plaza" u martu proradilo klizište, i dalje tonu...Postojeće pukotine u zidovima su sve veće, a svakodnevno se pojavljuju i nove. Ipak, u dogovoru sa nadležnima iz "Bejlgrejd plaze", domovi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.