Komunalna preduzeća nastavljaju da saniraju posledica huliganskog divljanja

Izvor: Studio B, 11.Okt.2010, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komunalna preduzeća nastavljaju da saniraju posledica huliganskog divljanja

Ekipe javnih komunalnih preduzeća juče su vrlo brzo, već oko 17 časova, očistile čitav grad od posledica huliganskog demoliranja. Ono što nije moglo odmah da bude sanirano, nastavljeno je da se popravlja danas, kako bi se život u gradu potpuno normalizova

Intenzivno se radilo na saniranju oštećenja na saobraćajnoj signalizaciji i čišćenju saobraćajnica.

Slobodan Šolević, član Gradskog veća i zamenik predsednika Štaba za vanredne situacije, kaže da >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << su sve gradske službe vrlo brzo i sa velikom efikasnošću dovele grad u prethodno stanje. Već tokom večeri uglavnom je izgledalo kao da nereda nije ni bilo. Međutim, šteta se i danas sanira, a za pojedine intervencije će trebati vremena.

- Za kratko vreme uništeno je nešto za šta je bilo potrebno i vreme i novac da se uredi. Grad ulaže velika sredstva u sređivanje ulica i bulevara, kao i u modernizaciju saobraćajnica i signalizacije, a huligani to za nekoliko sati unište, što je nedopustivo.Treba naglasiti da su gradska preduzeća dala samo prvu procenu štete, a da je ukupna šteta, kada se u obzir uzmu svi razlupani prozori, izlozi prodavnica, restorana, hotela, banaka, kioska, prostorije političkih stranaka, automobili, mobilni mamograf, opljačkana roba i druga uništena ili oštećena imovina, sigurno milion evra - kaže Šolević.

Javno komunalno preduzeće „Gradska čistoća" je posle jučerašnjeg divljanja huligana pretrpelo veliku štetu, izjavio je direktor tog preduzeća Aleksandar Stamenković. On je precizirao da je uništeno 300 visećih korpi, 250 đubrijera i 300 kontejnera, koji su potpuno ili delimično onesposobljeni.

Prema rečima direktora Aleksandra Stamenkovića, ekipe „Čistoće" izašle su na teren čim se ukazala mogućnost za sanaciju nastale štete, kada je, kako je naveo, 200 radnika očistilo oko 30 kubika cigala, kamenja i ostalog đubreta. Najviše je bilo posla na području centralnih gradskih opština gde se održavala Parada ponosa - oko parka Manjež, Slavije, u ulicama oko hrama Svetog Save i Kalenić pijace, u Kralja Milana, Bulevaru kralja Aleksandra, a bilo je i sporadičnih slučajeva u drugim delovima grada, gde su naše službe takođe intervenisale. Stanje je u većem delu grada normalizovano dva sata od prestanka sukoba, a generalno pranje ulica nastavljeno je i tokom noći, dok se čišćenje i zamena oštećenih kontejnera i korpi nastavlja i danas.

GSP „Beograd" detaljnu procenu štete poslaće „Dunav" osiguranju, u kome su vozila GSP-a osigurana.

Najveća šteta je zabeležena na trolejbusima sa linije 22L i 19, koji su se kretali ka Slaviji. Jedna trola se zaustavila udarivši u nekoliko bandera, dok se druga zaustavila udarivši u obližnji električni stub. Šteta na obe trole je ogromna i može se reći da su uništene.

U neredima u Beogradu uništena su i dva autobusa koja su saobraćala na liniji 25 i 26 i tri tramvaja sa linija 2 i 7. Autobusi i tramvaji su demolirani kamenicama.

U JKP „Zelenilo - Beograd" kažu da je načinjena ogromna šteta na zelenilu i cvetnim površinama, oštećenim klupama, a uništeni su ivičnjaci i ploče, đubrijere i rekviziti.

Saobraćaj, što se signalizacije tiče, funkcioniše u potpunosti nesmetano. Ekipe „Beograd-puta" obišle su centar grada i lokacije na kojima se pretpostavljalo da ima štete. Uklonjeni su svi polomljeni i iščupani delovi signalizacije. Veliki deo vertikalne signalizacije je popravljen. Detaljniji uvid će se obaviti tokom narednih dana. Sva svetlosna signalizacija je u funkciji, a preostalo je da se poprave svetleći znaci i stubići tih znakova (manji deo štete). Inače, oštećeni su semafori, vertikalna saobraćajna signalizacija, stubići, sitna kamena kocka, ivičnjaci, betonski stubići, stakla na podzemnim prolazima, betonske i granitne ploče i drugo.

U „Javnoj rasveti" kažu da je oštećeno 11 komandnih tabli velike vrednosti, zatim stubovi javne rasvete i svetiljke.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.