KONAČNO REŠENO: Da li se čarape obuvaju ili oblače?

Izvor: Kurir, 01.Feb.2016, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KONAČNO REŠENO: Da li se čarape obuvaju ili oblače?

Došlo je vreme da pokušamo da odgovorimo na drevno pitanje domaćih modnih zaljubljenika i uopšte svih vas koji se svakodnevno bavite odećom, a to je da li se čarape, kao nezamenljivi modni detalj, obuvaju ili oblače.

Da bismo se valjano pozabavili ovom jezičkom i modnom problematikom, treba prvo da vidimo šta su to čarape.

Čarapa se u Rečniku srpskoga jezika Matice srpske definiše deo odeće od pletene vune, pamuka i veštačkih vlakana koji se navlači na >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << noge ispod cipela (ne zaboravimo da neki vole čarapama da se hvale i ispod sandala). Dakle, u ovoj definiciji već imamo slutnju odgovora – čarape su deo odeće (ne obuće) i one se NAVLAČE.

Međutim, da vidimo kako se tretiraju glagoli OBUĆI i OBUTI u rečniku. Definicija glagola obući u Rečniku SANU kaže da je u pitanju radnja navlačenja odeće ili odevnog predmeta na sebe ili drugoga, i pokr. navlačenja na noge obuće, obuti, nazuti. Dakle, glagol OBUĆI se u nekim krajevima koristi i umesto glagola OBUTI, koji je svakako u ovom paru markiran i uže specijalizovan. Gl. OBUTI, s druge strane, definiše se kao navući na noge (obuću, čarape), nazuti, a kao drugo pokrajinsko značenje navodi se obući, navući (pantalone, gaće).

Dakle, kod glagola OBUTI imamo eksplicitno naveden primer sa čarapama, tako da se sada doima da nema dileme, čarape se najpre OBUVAJU. Međutim, polisemantičnost i jednog i drugog glagola, kao i činjenica da se čarape doživljavaju pre kao deo odeće nego kao vrsta obuće dozvoljavaju nam da upotrebimo i gl. OBUĆI. Ako uzmemo u obzir i druge glagole koji su pomenuti u definicijama, dolazimo do toga da se čarpe mogu OBUTI, OBUĆI, NAZUTI i NAVUĆI.

Sve ovo su objasnili autori portala koji se bavi srpskim jezikom i njenim pravilima "jezikofil", a kako vi kažete, da li obuvate ili oblačite čarape?

Autor: EPK,Foto: Shutterstock

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.